Praktische Informatie

VISUM

Voor een vakantie naar Indonesië is een visum vereist. Sinds 10 juni 2015 is het visum voor een verblijf tot max. 30 dagen bij aankomst in Indonesië gratis. Van belang hierbij is dat uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is bij terugkomst. Het gratis visum geldt bij aankomst én vertrek uit Jakarta, Denpasar (Bali), Medan, Surabaya en Batam. Het gratis visum kan niet worden verlengd.

Verblijft u langer dan een maand in Indonesië, dan is het noodzakelijk het visum al voor vertrek geregeld te hebben. Dit kunt u doen via de ambassade of via een visumbemiddelingsbureau.

Original Tip: Neem enkele kopieën van uw paspoort mee. Dit is altijd makkelijk bij grensovergangen, officiële instanties en bij het inchecken bij hotels.

* De regels voor het verkrijgen van een visum, de vertrekbelasting en dergelijke kunnen onaangekondigd en onverwacht wijzigen. Controleer daarom altijd tijdig voor vertrek nog de huidige stand van zaken bij de ambassade.

KLIMAAT/WEER

Indonesië heeft een tropisch klimaat. Binnen Indonesië zijn er redelijke verschillen in temperatuur en neerslag, maar gemiddeld is het er zo’n 28 graden Celsius. Omdat Indonesië zo’n uitgestrekt land is, dat bovendien deels boven en deels onder de evenaar ligt, is het klimaat en vooral de droge en regentijd ook per regio verschillend. Globaal gezien is de beste tijd om Indonesië te bezoeken van begin april tot half november. Dit geldt met name voor Sumatra, Java, Bali en de Kleine Soenda Eilanden. De ideale tijd is juli, augustus en september.

De regentijd loopt van half november tot eind maart. Vaak is er dan meer bewolking, vooral in de bergen en met name in de namiddag en avond valt een er vaak een hevige, korte regenbui. Toch is Indonesië en vooral Bali ook in de regentijd  goed te bezoeken. Het is in de regentijd uiteraard een stuk natter, maar daarmee is het landschap ook veel groener en zijn de watervallen en rivieren op hun mooist. De regio ten oosten van Bali, met Lombok, de Gili Eilanden maar ook de Komodo Eilanden en Flores zijn een stuk droger. U vindt hier dan ook geen tropisch regenwoud, maar eerder savanneachtige graslanden, die er juist in de regentijd schitterend uitzien.

GELD/KOERS

De officiële munteenheid in Indonesië is de rupia. Één euro is ongeveer 15.000 rupia, maar de koersen schommelen, dus het is altijd aan te raden om vlak voor uw vertrek de koers nog even na te gaan. In het dagelijks leven zoals bij restaurants, supermarkten, etc. wordt de rupia gebruikt. Bij grotere bedragen accepteert men vaak ook euro’s en US dollars.

Het makkelijkste om aan rupia’s te komen  is om ter plaatse te pinnen. In de grote steden en op de vliegvelden zijn er voldoende pinautomaten. Op het platteland is dit veel minder het geval. Maakt u een trip naar afgelegen gebieden, dan is het aan te raden van te voren voldoende geld te pinnen en/of US dollars of euro’s mee te nemen.

Creditcards zijn in de toeristische gebieden van Indonesië heel gebruikelijk. Men accepteert deze bij de hotels en de luxere restaurants.

Ons wordt vaak gevraagd met hoeveel zakgeld je rekening moet houden bij een reis naar Indonesië. Het is altijd een wat lastige vraag omdat iedereen een eigen uitgavenpatroon heeft. Maar om toch een globale schatting te geven, houden we altijd rekening met zo’n 100 euro per persoon per week voor eten, drinken, fooien en souvenirs. Om u een idee te geven: Eten bij een kraampje kost ongeveer 2-3 euro. Voor een diner in een restaurant moet u rekenen op zo’n 5-7 euro.

GEZONDHEID

Tijdens uw reis ziek worden, betekent natuurlijk altijd een grote domper. Helaas loopt u in de tropen nu eenmaal wat meer risico. Ga daarom altijd goed voorbereid op reis en win tijdig (4-6 weken voor vertrek) bij uw huisarts, travelclinic of lokale GGD uw persoonlijk advies in voor wat betreft vaccinaties en eventueel malariatabletten.

Vaccinaties zijn voor Indonesië niet verplicht maar net als voor de meeste tropische bestemmingen worden normaliter vaccinaties voor DTP, hepatitis en buiktyfus aangeraden. Java en Bali worden beschouwd als malariavrij. Reist u buiten deze gebieden, win dan tijdig een persoonlijk advies in over medicatie tegen malaria.

Eenmaal in Indonesië: drink dan nooit kraanwater, maar gebruik alleen water uit gesloten flessen of drink gekookte dranken als koffie & thee.

GEBRUIKEN

Indonesië is bij uitstek een droombestemming voor fotografen. De lokale bevolking ziet er prachtig uit en als u een foto wilt maken, dan is het altijd raadzaam van te voren toestemming te vragen. Het getuigt van respect en u zult zien dat men in de praktijk geen enkel bezwaar heeft.

INTERNET/VOLTAGE

Internet is ook in Indonesië bijna niet meer weg te denken en steeds meer hotels bieden een internetaansluiting in de kamer en WiFi in de kamers en/of openbare ruimtes. Het kan per hotel verschillen of er kosten voor het gebruik van internet gerekend worden. Daarnaast bieden ook veel restaurants en bar gratis WiFi aan om klanten binnen te halen.

Het voltage in Indonesië is meestal 220V en in de afgelegen gebieden ook wel 110V. De stopcontacten zijn vrijwel altijd hetzelfde als in Nederland, maar neem voor alle zekerheid wel een wereldstekker mee op reis.

TIJDZONE

Indonesië kent geen zomer- of wintertijd. Door zijn langgerekte vorm zijn er binnen Indonesië zelf wel tijdsverschillen. In onze zomertijd is het op Sumatra en Java 5 uur later. Is het bij ons 08.00u in de ochtend, dan is het in Jakarta 13.00u in de middag.  In onze wintertijd is het daar 6 uur later.

Bali, Lombok, de Kleine Soenda Eilanden en Sulawesi liggen een tijdzone verder en in onze zomertijd bedraagt het verschil met deze gebieden 6 uur. In onze wintertijd is het daar 7 uur later dan in Nederland.

VEILIGHEID

Indonesië is een veilig land om in te reizen. Zoals overal ter wereld dient u altijd op uw hoede te zijn voor kleine criminaliteit. We raden altijd aan om belangrijke papieren als paspoorten en geld in het kluisje van uw hotel achter te laten. Vrijwel alle hotels in Indonesië beschikken hierover.

KLEDING/MEENEMEN

Het is vanwege de warmte natuurlijk aan te raden om lichte en makkelijk zittende kleding te dragen in Indonesië. Neem ook makkelijke schoenen mee. Gaat u de natuur in, dan zijn goede, gesloten sport- of wandelschoenen prettig.

VERVOER TER PLAATSE

In de grote steden en het zuiden van Bali zijn er talloze taxi’s met meter. Daarnaast zijn er vaak fietstaxi’s en motortaxi’s. Maakt u gebruik van deze laatste twee, let dan op dat u vóóraf een prijs afspreekt. Tot het overige openbare vervoer behoren bussen, boten en treinen.

FOOIEN

Fooien zijn in Indonesië heel gebruikelijk omdat ze vaak een aanvulling zijn op de geldende salarissen. Om u een beetje een beeld te geven: voor het dragen van de koffer kunt 0,25-0,50 euro geven. Bij een taxirit kunt u het bedrag afronden naar boven. In hotels en restaurants is ca. 10% fooi gebruikelijk.

De salarissen van lokale gidsen en chauffeurs zijn vaak vrij laag en men moet het dan ook deels hebben van de fooien. Houdt hierbij rekening met ongeveer 5-8 euro per dag voor de gids en ongeveer de helft hiervan voor een chauffeur. Dit is uiteraard ook afhankelijk van hoe tevreden u bent over de geboden service.