Contact

Uw droomreis ontwerpen we in overleg met u. Stel ons gerust al uw vragen!


085 760 47 00
reizen@originalasia.nl

Wij zijn van ma-vrij bereikbaar van 09.00-17.00u.
Op zaterdag kunt u ons bereiken tussen 12.00-16.00u.

Liever contact in de avonduren of het weekend?
Laat het ons weten en we maken dan graag een belafspraak.

Belafspraak inplannen

Original Sulawesi

18-dgs Rondreis Original Sulawesi

De 18-dgs rondreis Original Sulawesi is een avontuurlijke rondreis die u van Makassar  in het zuiden tot Manado in het noorden van Sulawesi voert. Een schitterende reis die naast de bekende highlights vooral ook de ongerepte en onbekende plekjes van Sulawesi aandoet.

De reis start in het historische Makassar waar u tevens het traditionele dorpje Ramang Ramang bezoekt. Via de witte stranden van Bira reist u naar het immense Tempe meer. Vervolgens voert de reis Original Sulawesi u naar het bekende Tanah Toraja. Een schitterende omgeving met een fascinerende bevolking die nog leeft volgens oude tradities en gebruiken. Vooral de uitgebreide begrafenisrituelen zijn indrukwekkend. Na Tanah Toraja keert u niet terug naar het zuiden, zoals de meeste toeristen doen, maar gaat de reis door naar Centraal-Sulawesi. Het zijn vaak flinke afstanden, maar wel door een prachtige omgeving die u bovendien de kans biedt het échte leven in dit deel van Indonesië te leren kennen. U bezoekt het Poso-meer en via Moutong en Gorontalo belandt u in de Minahasa Highlands in het noorden van Sulawesi. U bezoekt de stad Tomohon, u gaat op zoek naar het spookdiertje in het Tangkoko National Park en u overnacht in het Bunaken Tua Marine National Park. Dit laatste gebied is vooral bekend om zijn rijke onderwaterwereld en u kunt hier dan ook schitterend snorkelen én er staat een boottocht om walvissen en dolfijnen te spotten op het programma. De reis Original Sulawesi eindigt in de stad Manado.

De Highlights
 • Al het moois van Sulawes
 • Het fascinerende Tanah Toraja
 • Walvissen en dolfijnen spotten
 • Het Tempe- en Poso Meer
 • Het Tempe- en Poso Meer
 • Zonsondergang bij Bira
Dag
1
Day mood:
Vliegen/Reisdag

Welkom op Sulawesi

Bij aankomst op het vliegveld van Makassar staat de gids voor u klaar om u naar uw hotel te brengen. De rest van de dag kunt u vrij besteden. Breng een bezoek aan Fort Rotterdam, een oud V.O.C.-fort dat nog grotendeels intact is. U kunt hier nog de oude gebouwen bewonderen en wandelen over de muren en bastions die het fort moesten beschermen. Nabij het fort vindt u een gezellige foodcourt met talloze kraampjes met de lekkerste lokale gerechten. U overnacht in Makassar.

Dag
2
Day mood:
Natuur
Sportief

Ramang Ramang

Na een vroeg ontbijt verlaat u het drukke Makassar en na een uurtje rijden stopt u bij een riviertje. Hier liggen de traditionele bootjes klaar. U peddelt over de rustig Puteh rivier door een prachtige omgeving met rijstvelden, krijtrotsen en dorpjes. Na een uurtje varen maakt u een stop voor een lichte trekking door de rijstvelden. Via een mooie route komt u bij een grottenstelsel waarin handafdrukken uit de prehistorie te zien zijn. De avontuurlijke reiziger kan verder de grot in klauteren om de rotsformaties te bewonderen. Na de trekking vaart u verder naar een schitterende vallei met rijstvelden, groentetuintjes en traditionele huizen. Hier krijgt u een heerlijke lunch aangeboden bij een lokale boerenfamilie. Na de lunch maakt u een wandeling en laat de boer u de velden rond het dorp zien, een mooie kennismaking met het echte plattelandsleven van Zuid-Sulawesi. Terug bij het huis staan er koffie, thee en gebakken banaan (Pisang goreng) voor u klaar. De terugreis bestaat uit een wandeling door de velden en grillig gevormde kalkstenen rotsformaties. Bij de hoofdweg staat de auto inmiddels klaar om u weer terug naar Makassar te brengen.

Dag
3

Naar Bira

In de ochtend wordt u opgehaald bij uw hotel in Makassar. U rijdt vandaag naar het strand van Bira. Het is een fraaie route van ongeveer 5 uur. Onderweg maakt u een stop bij de Bissapu waterval in Bantaeng. Ook gaat u naar Tana Beru waar u ziet hoe de houten Phinisi boten worden gemaakt. Hier varen de Boeginezen en Makassaren al eeuwenlang mee en ook vandaag de dag varen de traditionele boten nog door de Indonesische Archipel. Bij aankomst in Bira kunt u de rest van de middag vrij besteden. Geniet van het schitterende strand of neem een verfrissende duik in zee.

Dag
4
Day mood:
Strand
Relaxdagje

Tropische Stranden

Vandaag kunt u de dag vrij besteden. Lekker luieren aan de mooiste stranden van Zuid-Sulawesi. Optioneel kunt u een boottocht maken naar enkele tropische eilandjes voor de kust van Bira. U vaart dan met een lokale boot en de gids zorgt voor de BBQ lunch. Bij de eilandjes kunt u prachtig snorkelen. Snorkelmateriaal kunt u huren in Bira (excl.). Afhankelijk van de omstandigheden vaart u naar Liukang Island of Ara Island. Beide zijn ongeveer 30 minuten varen vanaf het strand van Bira.

Dag
5

Het Tempe-meer

Na het ontbijt checkt u uit en verlaat u Bira weer. U rijdt noordwaarts, naar Sengkang. Deze plaats ligt centraal in het voormalige Boeginese Koninkrijk. Voordat u hier arriveert komt u langs Watampone. Hier kunt u optioneel naar het museum met een collectie stukken van het vroegere koninkrijk.

In de middag komt u aan in Sengkang waar u een boottocht maakt over het enorme Tempe Meer. Per gemotoriseerde, traditionele boot vaart u over de rivier naar het meer. Onderweg ziet u de vissers, families aan de waterkant, spelende kinderen en drijvende dorpjes. Geniet van de prachtige zonsondergang boven het meer. U overnacht deze avond in een eenvoudig guesthouse in Sengkang.

 

N.B. Tijdens periodes van droogte kan de waterstand dusdanig dalen dat de boottocht korter of in het geheel niet mogelijk is.

Dag
6

Naar Toraja-Land

In de ochtend verlaat u Sengkang weer. Het einddoel vandaag is het mysterieuze Toraja-land. Het is een mooie rit van ongeveer vijf á zes uur met onderweg een stop bij uitkijkpunt Puncak Lakawan. Aan het einde van middag arriveert u in Tanah Toraja.

Dag
7
Day mood:
Cultuur

Verken Tanah Torah

Vandaag verkent u samen met de gids Tanah Toraja (letterlijk: het land van de Toraja’s). Het is een fascinerende bevolkingsgroep die in een schitterende omgeving woont. De Toraja’s leven tot op de dag van vandaag nog op traditionele wijze en veel van de oude tradities worden hier in ere  gehouden. De belangrijkste ceremonie is de begrafenis die bij de Toraja’s meerdere dagen duurt en wel door duizenden mensen kan worden bezocht. Daarvoor worden dan tijdelijke dorpjes gebouwd en worden dieren geslacht om de dode goed te begeleiden naar het hiernamaals. Met wat geluk kunt u vandaag een van deze bijzondere rituelen bijwonen. U gaat eerst naar Lemo waar u de Tau Tau ziet, de rituele poppen die bij de graven van de leden uit de hogere kasten horen. Ook bezoekt u de babyboom van Kambira. Bij Tapang Allo ziet u de grot en bij Suaya de koninklijke graven. Na een wandeling van Karuaya naar Randang Batu, gaat u naar Kete Kesu, een van de oude dorpen in Toraja. Hier  kunt u de traditionele Tongkonan huizen en rijstschuren bewonderen. Het plaatsje is ook bekend om zijn kleurrijke houtsnijwerk.

Dag
8
Day mood:
Natuur
Sportief

Toraja Wandeltocht

Na het ontbijt gaat u weer op pad. U maakt een tocht door het prachtige landschap vol rijstvelden, riviertjes en authentieke huizen. U rijdt eerst naar Batu Tumonga, een uitkijkpunt met een indrukwekkend uitzicht en waar u de meest mooiste rijstterrassen van Tanah Toraja kunt bewonderen. Als u het leuk vindt kunt u hier een wandeling maken langs de rijstvelden en dorpjes om het dagelijkse leven in Toraja te leren kennen. Na nog een bezoek aan de dorpjes Bori en Londa keert u in de namiddag terug naar uw hotel.

Dag
9

Naar Tentena

Na het ontbijt verlaat u Tanah Toraja en reist u noordwaarts. Het is een lange, maar fraaie rit van 11 uur langs palmplantages en pittoreske dorpjes. U bevindt zich hier in een streek waar maar weinig toeristen komen. Het doel van vandaag is Tentena, waar u in de namiddag aankomt. Tentena is een klein dorpje gelegen aan de zuidelijke oevers van het Poso meer. Hier vindt rond eind augustus het jaarlijkse Danau Poso festival plaats. Een hoogtepunt van in het sociale leven van de bevolking van Centraal Sulawesi. Vanuit de hele regio komen de dorpelingen voor het kleurrijke feest van cultuur, dans, zang en traditionele sporten.

Dag
10
Day mood:
Vliegen/Reisdag

Moutong

Vandaag voert de route u van Tentena naar Moutong, een fraaie tocht waarbij u de evenaar kruist bij het dorpje Marissa. In de late namiddag arriveert u in Moutong.

Dag
11

Gorontalo

Vandaag gaat de reis verder naar Gorontalo. Onderweg maakt u natuurlijk weer diverse interessante stops bij lokale dorpjes. Het is de perfecte manier om het leven hier te leren kennen, in dit deel van Indonesië waar maar heel weinig toeristen komen. Bij aankomst in Gorontalo checkt u in bij het hotel. Gorontalo is een verrassend stadje waar nog veel van de best bewaarde gebouwen uit de Nederlands-koloniale tijden te bewonderen zijn. De locale held is Nani Wartabone, een anti-Nederlandse guerrilla waarvan tegenwoordig een groot standbeeld staat in Gorontalo en naar wie een nationaal park is vernoemd.

Dag
12
Day mood:
Cultuur
Op avontuur

Minahasa Highlands

Na het ontbijt checkt u uit bij het hotel en reist u door naar Tomohon, een traditioneel stadje in de Minahasa Highlands dat prachtig is gesitueerd aan de voet van de Guning Lokon vulkaan. Dit stadje in de bergen staat ook bekend als de bloemenstad en ligt tussen twee vulkanen. De weg naar Tomohon voert u langs fraaie stranden en een klaverplantages. In namiddag arriveert u in Tomohon, waar u zult overnachten.

Dag
13
Day mood:
Natuur

Tangkoko National Park

In de ochtend bezoekt u de fascinerende markt van Tomohon waar werkelijk alles wordt verkocht en gegeten, van vleermuizen en katten tot honden en slangen. Na dit bezoek verlaat u Tomohon en reist u naar het Tangkoko national park waar u in de avond een wandeling maakt. Dit park bestaat uit beschermd regenwoud met een gevarieerde flora & fauna in een bergachtig gebied. Tangkoko is het thuis van zeldzame dieren als de Macaca Nigra (een zwarte makakensoort), de neushoornvogel en natuurlijk het spookdiertje. Deze laatste wordt ook wel Tarsius Monkey genoemd en dit kleinste aapje ter wereld is hét symbool van het Tangkoko National Park. U overnacht nabij het park.

Dag
14
Day mood:
Natuur
Onderwater

Naar Bunaken

In de vroege ochtend maakt u weer een lichte trekking door Tangkoko om zeldzame dieren te spotten. Terug in het hotel checkt u uit en reist u naar de haven van Manado. Hiervandaan vaart u naar een bijzonder natuurpark. Bunaken Tua Marine National Park is namelijk een beschermd gebied vanwege haar kleurrijke onderwaterleven. U kunt hier dan ook schitterend snorkelen, zwemmen en relaxen op verlaten stranden. Diner en overnachting in Bunaken.

Dag
15
Day mood:
Natuur

Dolfijnen & Walvissen

Na een vroeg ontbijt maakt u een boottocht door het Bunaken National Park. Het doel is om dolfijnen en walvissen te spotten. Over het algemeen heeft u zo’n 90% kans dolfijnen te zien en walvissen worden 4 van de 10 keer gezien. Een indrukwekkend schouwspel! Terug bij het resort kunt u de rest van de dag vrij besteden.

Dag
16 17
Day mood:
Onderwater

Snorkelen

Deze dagen kunt u vrij besteden. Lekker snorkelen of zwemmen en voor de liefhebber zijn er duikexcursies mogelijk. Bunaken Tua Marine National Park staat bekend om zijn rijke onderwaterwereld en prachtige ‘walls’  (loodrechte afgronden begroeid met koraal). Ontbijt, lunch & diner zijn inclusief.

Dag
18
Day mood:
Vliegen/Reisdag

Vertrek

Na het ontbijt kunt u de dag vrij besteden tot het tijd is naar het vliegveld te gaan. De transfer naar het vliegveld is inbegrepen.

Prijsindicatie

Wat mag het kosten?

Data 2 Personen 4 Personen
01-04-2023 t/m 31-10-2024 € 2.285 € 1.995
Inclusief
 • Privé-vervoer met airco
 • Engels- of Nederlandstalige gidsen
 • Beschreven accommodatie
 • Dagelijks ontbijt
 • Boottochten
 • Beschreven excursies en entreegelden
Exclusief
 • Internationale vlucht naar Indonesië
 • Lunch/diner
 • Optionele excursies
 • Early check-in / late check-out
 • Visa, persoonlijke uitgaven, fooien, verzekeringen
Vliegticket:

De genoemde prijs is exclusief vlucht. Zoekt u tevens de vlucht? Laat het ons weten en we nemen het ticket met de beste combinatie van prijs, kwaliteit en reistijd voor u mee in de offerte.

Aandachtspunten:
 • De genoemde prijzen zijn gebaseerd op het laagseizoen.
 • In de maanden juli & augustus en tijdens de kerstvakantie rekenen de hotels hoogseizoentoeslagen. Deze toeslagen variëren per vertrekdatum en zullen correct in uw reisvoorstel worden meegenomen.
 • De reis is gebaseerd op middenklasse hotels. Heeft u andere hotelwensen? Laat het ons weten en we nemen het mee in uw reisvoorstel.
 • De 1-persoonstoeslag of prijs voor een extra bed op de kamer is op aanvraag.
Reisschema Hotels Prijsindicatie Voorstel op maat
Reisschema Hotels Prijsindicatie
Boeken van Original Sulawesi
Hidden
Uw ervaring telt.