Contact

Uw droomreis ontwerpen we in overleg met u. Stel ons gerust al uw vragen!


085 760 47 00
reizen@originalasia.nl

Wij zijn van ma-vrij bereikbaar van 09.00-17.00u.
Op zaterdag kunt u ons bereiken tussen 12.00-16.00u.

Liever contact in de avonduren of het weekend?
Laat het ons weten en we maken dan graag een belafspraak.

Belafspraak inplannen

Essential Indonesia

22-dgs Rondreis Essential Indonesia

Onze 22-dgs Rondreis Essential Indonesia is een schitterende rondreis over de eilanden Java en Sulawesi en u sluit de reis af met een strandvakantie op Bali. De mooiste bezienswaardigheden en tempels van Java, het ongerepte Sulawesi en natuurlijk het moois van Bali. Kortom, een mooie mix van natuur, cultuur en strand!

 

U ziet alle hoogtepunten zoals de Borobudur, het mysterieuze Tanah Toraja, de stranden van Sanur, de Bromo vulkaan, het ongerepte Bira en nog veel meer! Uw reis start in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië en gelegen op het eiland Java. Hiervandaan reist u over land naar Bogor en Bandung om vervolgens per trein naar Midden-Java te reizen. U ziet de Borobudur tempel en spectaculaire zonsopkomst bij de Bromo vulkaan. Vervolgens reist u naar Surabaya waar u een binnenlandse vlucht naar Makassar op Zuid-Sulawesi neemt. Vanuit Makassar voert de rondreis Essential Indonesia u naar het badplaatsje Bira waar u misschien wel het mooiste strand van Sulawesi vindt. Daarna gaat de reis door naar het immense Tempe-meer en het mysterieuze Tanah Toraja, fraaie steek waar de oude tradities en gebruiken in ere worden gehouden. Vooral de uitgebreide begrafenisrituelen zijn een indrukwekkend schouwspel! De reis eindigt met een strandvakantie op het prachtige Bali.

De Highlights
 • De indrukwekkende Bromo vulkaan bij zonsopkomst
 • De prachtige Borobudur Tempel
 • Het prachtige Tanah Toraja
 • De hagelwitte stranden van Bira
 • Het historische Fort Rotterdam
 • Relaxen op Bali
Dag
1
Day mood:
Vliegen/Reisdag

Welkom op Java

Bij aankomst in Jakarta staat er vervoer klaar om u naar uw hotel te brengen. U herkent de chauffeur aan het bordje met uw naam. De rit naar het centrum van de stad duurt ongeveer een uur. Na te zijn ingecheckt bij uw hotel kunt u de rest van de dag vrij besteden.

Dag
2
Day mood:
Cultuur

Jakarta & Bogor

Na het ontbijt staat de chauffeur voor u klaar in de lobby van het hotel. In de ochtend kunt u een stadstour door Jakarta maken. Jakarta is de hoofdstad van Indonesië. Het is het politieke en economische centrum van het land en tevens de grootste metropool van Zuidoost-Azië. Deze enorme metropool telt ruim 9 miljoen inwoners en inclusief het verstedelijkte gebied rond het centrum bereikt dit getal zelfs de 23 miljoen! Er is dan ook meer dan genoeg te doen en te zien in Jakarta, een stad die de laatste decennia in een rap tempo is gemoderniseerd.
Tijdens de Hollands-koloniale tijden heette de stad Batavia. Na de onafhankelijkheid van Indonesië werd de stad Jakarta gedoopt. Herleef koloniale tijden met een bezoek aan de oude haven Sunda Kelapa of het Fatahillah plein met het oude stadhuis, dat tegenwoordig een museum is. Andere bezienswaardigheden zijn de Chinese wijk Glodok, het onafhankelijkheidsmonument Monas en het prachtige Indonesië museum Taman Mini Indonesia Indah park. Daarnaast telt de stad talloze moderne en luxe winkelcentra.

In de middag verlaat u Jakarta en reist u in ongeveer anderhalf á twee uur naar Bogor. Dit rustieke plaatsje werd tot 1945 Buitenzorg genoemd. In de koloniale tijd hadden veel ambtenaren uit Jakarta hier hun buitenverblijf. Het bekendste voorbeeld hiervan is het paleis bij de tuinen van Bogor.

Dag
3
Day mood:
Natuur

Tuinen & Theevelden

Vandaag brengt u optioneel een bezoek aan de botanische tuinen van Bogor (entreegeld ter plaatse te voldoen). Deze tuinen zijn gesticht in 1817 en vormen nog steeds een belangrijke toeristische trekpleister. Vanuit de tuinen kunt u het paleis van de toenmalige gouverneur zien liggen. Na dit bezoek verlaat u Bogor en reist u via de Puncak Pass naar Bandung. De Puncak Pass is een mooi berglandschap vol theevelden, ideaal voor prachtige foto’s. Het is een kronkelweg door de bergen die u in ongeveer 5-6 uur naar de stad Bandung voert. Bij aankomst in Bandung checkt u in bij het hotel en daarna is de avond vrij te besteden. Geniet ’s avonds van de vele goede restaurants die Bandung rijk is!

Dag
4
Day mood:
Sportief

Fietsen in Bandung

Vandaag maakt u een fietstocht door Bandung. Deze historische stad werd in het koloniale verleden ook wel het Parijs van Java genoemd, dit vanwege de brede lanen, omzoomd met hoge bomen. Samen met een deskundige fietst u langs de historische plekjes.

De middag is vrij te besteden. De chauffeur staat ter beschikking, dus optioneel kunt u nog extra activiteiten ondernemen.

Dag
5

Per trein

U wordt ’s ochtends heel vroeg opgehaald bij uw hotel en naar het treinstation gebracht. Hier stapt u op een moderne trein. Er is een plaats in de 1e klasse voor u gereserveerd. De trein vertrekt rond 06.00u, de reis duurt zo’n 7-8 uur. Het is een schitterende reis die u eerst langs een fascinerend berglandschap voert en vervolgens door de laagvlakte van Midden-Java. U geniet van de uitgestrekte rijstvelden, kleine dorpjes en op de achtergrond de machtige vulkanen en bergen die u door heel Java ziet. Bij aankomst in Kutoarjo of Yogyakarta staat de chauffeur klaar om u naar het hotel nabij de Borobudur te brengen. De rest van de (na)middag kunt u vrij besteden.

Dag
6
Day mood:
Cultuur

Bij de Borobudur

Een reis naar Java is niet compleet zonder een bezoek aan de indrukwekkende Borobudur, de grootste boeddhistische tempel van Indonesië. Na het ontbijt staat de chauffeur klaar om u op te halen. De Borobudur tempel heeft eeuwenlang verborgen gelegen onder vulkanisch as en begroeiing. In de 18e eeuw werd de tempel herontdekt door Sir Thomas Raffles. Tegenwoordig is de Borobudur  een van de absolute highlights van een rondreis door Java. De tempel is gebouwd als een grote stupa met een basis van 123 bij 123 meter. Er zijn 9 etages, de onderste zes zijn vierkant, de bovenste drie hebben een ronde vorm. U bezichtigt de Borobudur onder begeleiding van een deskundige gids, die u alles over het ontstaan en de geschiedenis vertelt. Na dit bezoek is de middag vrij te besteden. Even lekker relaxen of maak een wandeling of fietstocht door de landelijke omgeving van dit deel van Java.

Dag
7

Naar Yogyakarta

In de loop van de ochtend checkt u uit bij het hotel. Vandaag reist u naar Yogyakarta, een mooie rit van anderhalf á twee uur door een fraaie landelijke omgeving. Onderweg kunt u in de verte de Merapi vulkaan zien liggen, Java’s meest actieve vulkaan. Bij aankomst in Yogyakarta checkt u in bij het hotel en daarna is de dag verder vrij te besteden.

Dag
8
Day mood:
Cultuur

De stad & de tempels

Vandaag bezichtigt u Yogyakarta en de Prambanam tempels. Deze mooie stad wordt ook wel het culturele hart van Java genoemd en er is dan ook ontzettend veel te zien en te doen. Als eerste brengt u een bezoek aan het sultanspaleis, het Kraton genaamd. Hier ziet u hoe de lokale vorsten geleefd hebben en hoe hun band was met de koloniale overheersers. Vervolgens gaat u naar de lokale markt. Een kleurrijke ervaring! Vanuit de markt loopt u naar het waterpaleis. Dit lusthof werd gebouwd in de 18e eeuw voor de toenmalige sultan. Het fraaie paleis is tegenwoordige geregistreerd als werelderfgoed. De laatste stop van vandaag is het beroemde Prambanantempelcomplex. Deze fraaie tempels vormen het grootste hindoetempelcomplex van Indonesië. Ze werden gebouwd in de 9e eeuw en de tempels zijn gewijd aan de goden Shiva, Brahma en Vishnu, de drie belangrijkste goden in het Hindoeïsme.

Dag
9

Per trein

Na een vroeg ontbijt wordt u naar het treinstation van Yogyakarta gebracht. Rond 08.00 uur vertrekt de trein naar Mojokerto. In de trein is er een plaats in de eerste klasse voor u gereserveerd. De treinreis duurt een kleine 4 uur en voert u door het fraaie landschap van Oost-Java. Bij aankomst in Mojokerto staat de chauffeur klaar om u naar de Bromo vulkaan te brengen. Afhankelijk van het hotel waar u verblijft duurt deze rit ongeveer twee tot drie uur. Bij aankomst bij de Bromo checkt u in bij het hotel.

Dag
10
Day mood:
Natuur
Op avontuur

De Bromo

Rond 03.00-04.00 uur  wordt u gewekt en staat er een jeep voor u klaar. U rijdt als eerste naar het uitkijkpunt. Afhankelijk van het hotel waar u verblijft gaat deze rit dwars door het vulkanische landschap. Vanaf het uitkijkpunt ziet u de zonsopkomst bij de Bromo vulkaan, een schitterend gezicht dat garant staat voor de mooiste foto’s. Wanneer de zon op is gaat u naar de vulkaan zelf. U kunt via een trap (of met een van de paardjes die u ter plaatse kunt huren) naar de top van de Bromo. Hiervandaan kunt u de actieve krater inkijken. Bij terugkomst in het hotel staat het ontbijt voor u klaar. Na het ontbijt verlaat u de Bromo en rijdt u in ongeveer 2-3 uur naar Surabaya. Hier checkt u in bij het hotel en daarna is de rest van de dag vrij te besteden.

Dag
11
Day mood:
Vliegen/Reisdag

Naar Sulawesi

Vandaag brengt de chauffeur u naar het vliegveld van Surabaya. Hier neemt hij afscheid en vervolgens vliegt u naar Makassar, de hoofdstad van Zuid-Sulawesi. Bij aankomst op het vliegveld van Makassar staat de gids voor u klaar om u naar uw hotel te brengen. De rest van de dag kunt u vrij besteden. Breng een bezoek aan Fort Rotterdam, een oud V.O.C.-fort dat nog grotendeels intact is. U kunt hier nog de oude gebouwen bewonderen en wandelen over de muren en bastions die het fort moesten beschermen. Nabij het fort vindt u een gezellige foodcourt met talloze kraampjes met de lekkerste lokale gerechten. U overnacht in Makassar.

Dag
12
Day mood:
Natuur
Sportief

Ramang Ramang

Na een vroeg ontbijt verlaat u het drukke Makassar en na een uurtje rijden stopt u bij een riviertje. Hier liggen de traditionele bootjes klaar. U peddelt over de rustig Puteh rivier door een prachtige omgeving met rijstvelden, krijtrotsen en dorpjes. Na een uurtje varen maakt u een stop voor een lichte trekking door de rijstvelden. Via een mooie route komt u bij een grottenstelsel waarin handafdrukken uit de prehistorie te zien zijn. De avontuurlijke reiziger kan verder de grot in klauteren om de rotsformaties te bewonderen. Na de trekking vaart u verder naar een schitterende vallei met rijstvelden, groentetuintjes en traditionele huizen. Hier krijgt u een heerlijke lunch aangeboden bij een lokale boerenfamilie. Na de lunch maakt u een wandeling en laat de boer u de velden rond het dorp zien, een mooie kennismaking met het echte plattelandsleven van Zuid-Sulawesi. Terug bij het huis staan er koffie, thee en gebakken banaan (Pisang goreng) voor u klaar. De terugreis bestaat uit een wandeling door de velden en grillig gevormde kalkstenen rotsformaties. Bij de hoofdweg staat de auto inmiddels klaar om u weer terug naar Makassar te brengen.

Dag
13

Naar Bira

In de ochtend wordt u opgehaald bij uw hotel in Makassar. U rijdt vandaag naar het strand van Bira. Het is een fraaie route van ongeveer 5 uur. Onderweg maakt u een stop bij de Bissapu waterval in Bantaeng. Ook gaat u naar Tana Beru waar u ziet hoe de houten Phinisi boten worden gemaakt. Hier varen de Boeginezen en Makassaren al eeuwenlang mee en ook vandaag de dag varen de traditionele boten nog door de Indonesische Archipel. Bij aankomst in Bira kunt u de rest van de middag vrij besteden. Geniet van het schitterende strand of neem een verfrissende duik in zee.

Dag
14
Day mood:
Strand
Relaxdagje

Tropische Stranden

Vandaag kunt u de dag vrij besteden. Lekker luieren aan de mooiste stranden van Zuid-Sulawesi. Optioneel kunt u een boottocht maken naar enkele tropische eilandjes voor de kust van Bira. U vaart dan met een lokale boot en de gids zorgt voor de BBQ lunch. Bij de eilandjes kunt u prachtig snorkelen. Snorkelmateriaal kunt u huren in Bira (excl.). Afhankelijk van de omstandigheden vaart u naar Liukang Island of Ara Island. Beide zijn ongeveer 30 minuten varen vanaf het strand van Bira.

Dag
15
Day mood:
Cultuur

Het Tempe-meer

Na het ontbijt checkt u uit en verlaat u Bira weer. U rijdt noordwaarts, naar Sengkang. Deze plaats ligt centraal in het voormalige Boeginese Koninkrijk. Voordat u hier arriveert komt u langs Watampone. Hier kunt u optioneel naar het museum met een collectie stukken van het vroegere koninkrijk.

In de middag komt u aan in Sengkang waar u een boottocht maakt over het enorme Tempe Meer. Per gemotoriseerde, traditionele boot vaart u over de rivier naar het meer. Onderweg ziet u de vissers, families aan de waterkant, spelende kinderen en drijvende dorpjes. Geniet van de prachtige zonsondergang boven het meer. U overnacht deze avond in een eenvoudig guesthouse in Sengkang.

 

N.B. Tijdens periodes van droogte kan de waterstand dusdanig dalen dat de boottocht korter of in het geheel niet mogelijk is.

Dag
16

Naar Toraja-Land

In de ochtend verlaat u Sengkang weer. Het einddoel vandaag is het mysterieuze Toraja-land. Het is een mooie rit van ongeveer vijf á zes uur met onderweg een stop bij uitkijkpunt Puncak Lakawan. Aan het einde van middag arriveert u in Tanah Toraja.

Dag
17
Day mood:
Cultuur

Verken Tanah Torah

Vandaag verkent u samen met de gids Tanah Toraja (letterlijk: het land van de Toraja’s). Het is een fascinerende bevolkingsgroep die in een schitterende omgeving woont. De Toraja’s leven tot op de dag van vandaag nog op traditionele wijze en veel van de oude tradities worden hier in ere  gehouden. De belangrijkste ceremonie is de begrafenis die bij de Toraja’s meerdere dagen duurt en wel door duizenden mensen kan worden bezocht. Daarvoor worden dan tijdelijke dorpjes gebouwd en worden dieren geslacht om de dode goed te begeleiden naar het hiernamaals. Met wat geluk kunt u vandaag een van deze bijzondere rituelen bijwonen. U gaat eerst naar Lemo waar u de Tau Tau ziet, de rituele poppen die bij de graven van de leden uit de hogere kasten horen. Ook bezoekt u de babyboom van Kambira. Bij Tapang Allo ziet u de grot en bij Suaya de koninklijke graven. Na een wandeling van Karuaya naar Randang Batu, gaat u naar Kete Kesu, een van de oude dorpen in Toraja. Hier  kunt u de traditionele Tongkonan huizen en rijstschuren bewonderen. Het plaatsje is ook bekend om zijn kleurrijke houtsnijwerk.

Dag
18
Day mood:
Natuur
Sportief

Toraja Wandeltocht

Na het ontbijt gaat u weer op pad. U maakt een tocht door het prachtige landschap vol rijstvelden, riviertjes en authentieke huizen. U rijdt eerst naar Batu Tumonga, een uitkijkpunt met een indrukwekkend uitzicht en waar u de meest mooiste rijstterrassen van Tanah Toraja kunt bewonderen. Als u het leuk vindt kunt u hier een wandeling maken langs de rijstvelden en dorpjes om het dagelijkse leven in Toraja te leren kennen. Na nog een bezoek aan de dorpjes Bori en Londa keert u in de namiddag terug naar uw hotel.

Dag
19
Day mood:
Vliegen/Reisdag

Terug naar Makassar

Na het ontbijt reist u terug naar Makassar. Bij Puncak Lakawan maakt u een stop. Puncak Lakawan is een uitkijkpunt vanwaar u een prachtig uitzicht heeft op de omgeving. Onderweg kunt u de lunch gebruiken in Pare-Pare. De hele rit van Tanah Toraja naar Makassar duurt ongeveer 7-8 uur. Bij aankomst in Makassar wordt u naar uw hotel gebracht. Overnachting in Makassar.

Dag
20
Day mood:
Vliegen/Reisdag

Naar Bali

Na het ontbijt wordt u naar het vliegveld gebracht voor de vlucht naar Bali. Bij aankomst op Bali staat er een chauffeur klaar om u naar Sanur te brengen. Hier checkt u in bij het hotel en dan is het heerlijk genieten van zon, zee en strand. Een mooi moment om bij te komen van alle indrukken en ervaringen tijdens deze uitgebreide rondreis.

Dag
21
Day mood:
Strand
Relaxdagje

Sanur

Deze dag is vrij te besteden in Sanur. Sanur is een rustige badplaats in het zuiden van Bali. Populair bij Europese toeristen omdat het minder toeristisch is dan de Kuta-regio. Sanur heeft geen nachtleven maar wel een gezellig centrum met vele goede restaurants. Het strand van Sanur wordt beschermd door een rif en de zee is hier dan ook veel rustiger dan aan zuidwestkust van Bali. Langs het strand van Sanur ligt een wandelpad met hotels en restaurantjes. Vanuit Sanur zijn er nog diverse leuke uitstapjes te maken door Zuid- en Midden-Bali.

Dag
22
Day mood:
Vliegen/Reisdag

Vertrek

Deze dag is nog grotendeels vrij te besteden. De transfer naar het vliegveld is pas laat in de middag/avond. De check-out is om 12.00 en u kunt de bagage zolang bij de receptie achterlaten zodat u nog optimaal kunt genieten van deze dag. Indien gewenst kunnen we de kamer ook doorboeken.

Prijsindicatie

Wat mag het kosten?

Data 2 Personen 4 Personen
01-04-2023 t/m 31-10-2024 € 2.195 € 1.695
Inclusief
 • Privé-vervoer met airco
 • Eigen chauffeur op Java en Sulawesi
 • Engels- of Nederlandstalige gidsen
 • Beschreven accommodatie
 • Dagelijks ontbijt
 • Boottochten
 • Beschreven excursies en entreegelden
Exclusief
 • Internationale vlucht naar Indonesië
 • Binnenlandse vluchten
 • Lunch/diner
 • Optionele excursies
 • Early check-in / late check-out
 • Visa, persoonlijke uitgaven, fooien, verzekeringen
Vliegticket:

De genoemde prijs is exclusief vlucht. Zoekt u tevens de vlucht? Laat het ons weten en we nemen het ticket met de beste combinatie van prijs, kwaliteit en reistijd voor u mee in de offerte.

Aandachtspunten:
 • De genoemde prijzen zijn gebaseerd op het laagseizoen.
 • In de maanden juli & augustus en tijdens de kerstvakantie rekenen de hotels hoogseizoentoeslagen. Deze toeslagen variëren per vertrekdatum en zullen correct in uw reisvoorstel worden meegenomen.
 • De reis is gebaseerd op de betere middenklasse hotels. Heeft u andere hotelwensen? Laat het ons weten en we nemen het mee in uw reisvoorstel.
 • De 1-persoonstoeslag of prijs voor een extra bed op de kamer is op aanvraag.
Reisschema Hotels Prijsindicatie Voorstel op maat
Reisschema Hotels Prijsindicatie
Boeken van Essential Indonesia
Hidden
Uw ervaring telt.