Landinformatie

HET LAND & DE MENSEN

Indonesië is een republiek met 238 miljoen inwoners. Het land bestaat uit maar liefst ruim 17.000 eilanden en is daarmee ‘s werelds grootste eilandenrijk. Deze vulkanische archipel loopt van Sumatra in het westen tot Papoea in het uiterste oosten, een totale afstand van meer dan 5.000 kilometer! De bekendste eilanden zijn Java, Sumatra en natuurlijk het godeneiland Bali.

De hoofdstad van Indonesië is Jakarta, gelegen op het eiland Java. Hier woont de grootste bevolkingsgroep, de Javanen. Indonesië is echter een zeer divers land met letterlijk honderden verschillende bevolkingsgroepen en talen.

GESCHIEDENIS

De fossielen en archeologische vondsten wijzen uit dat Indonesië al anderhalf miljoen jaar is bewoond, eerst door de Homo Erectus en vanaf 45.000 jaar gelegen door de Homo Sapiens. In de 4e en 5e eeuw vormden zich de eerste hindoeïstische koninkrijken op Java. Tot aan de 13e eeuw heersten deze rijken over grote delen van Java en Sumatra, totdat de islam werd geïntroduceerd door handelaren uit het Midden-oosten. Tegen het einde van de 16e eeuw waren zowel Sumatra als Java vrijwel geheel islamitisch. De hindoeïstische adel van Java verhuisde met haar hofhouding en kunstenaars in deze tijd grotendeels naar Bali. Hierdoor is Bali ook vandaag de dag nog vrijwel geheel hindoeïstisch en zo ontzettend rijk aan cultuur.

In 1512 arriveerden de eerste Europese ontdekkingsreizigers in de vorm van Portugese schepen. De Engelse en Nederlandse handelaren volgden als gauw. In 1602 werd in Nederland de V.O.C. opgericht en deze organisatie heerste al gauw over de gehele Indonesische archipel, van de hoofdstad Batavia (het latere Jakarta) tot de kleine Banda Eilanden en Molukken, waar de waardevolle specerijen werden verbouwd. Vandaag de dag zijn er nog diverse forten en andere overblijfselen uit die tijd te zien, zoals het oude stadhuis van Batavia in Jakarta en Fort Rotterdam in Makassar.
In 1800 verdween de V.O.C. als organisatie en werd Nederlands-Indië een kolonie van Nederland. Na de Tweede Wereldoorlog, waarin het toenmalige Nederlands-Indië werd bezet door de Japanners, werd Indonesië onafhankelijk na een strijd met de koloniale overheersers.

RELIGIE

Het dichtstbevolkte eiland van Indonesië, Java, is overwegend islamitisch en dit geldt ook voor Sumatra en grote delen van Sulawesi en Kalimantan. Dit maakt Indonesië tot het grootste moslimland ter wereld. Toch betreft de grote diversiteit in Indonesië ook het geloof, iets dat zeer serieus genomen wordt door alle bevolkingsgroepen. Bali is vrijwel geheel hindoeïstisch, de inwoners van de Kleine Soenda Eilanden zijn door de Portugese invloeden uit de koloniale tijd overwegend katholiek en in grote delen van Oost-Indonesië, zoals Tanah Toraja en Papoea, is men animistisch en volgt men oude oergeloven en doet men aan voorouderverering. Het is juist deze diversiteit die Indonesië zo ongelooflijk interessant maakt voor de reizigers, die op deze manier kennis kunnen maken met de vele verschillenden gebruiken, normen en waarden.

TOERISME

Kijken we puur naar de cijfers, dan beperkt het toerisme in Indonesië zich voor het grootste deel tot Bali. Hier vindt u dan ook veruit de meeste hotels en toeristische infrastructuur. Ook een rondreis op Java, Sumatra en Sulawesi is al jaren populair. Langzamerhand ontdekt het toerisme ook de andere gebieden van Indonesië als is het daar nog altijd een beetje avonturieren. Zo wordt Papoea en Raja Ampat ontdekt door natuurliefhebbers en duikers en staan de Kleine Soenda Eilanden met de schitterende Komodo-eilanden ook steeds vaker op het verlanglijstje van menig toerist. Vergeleken met Bali en Java zijn er in deze gebieden weinig hotels, vaak zijn ze erg eenvoudig en is de infrastructuur niet of nauwelijks aanwezig wat kan resulteren in langere reisdagen. Toch zijn juist deze gebieden zeker de moeite van het bezoeken waard. Hier geen toeristische marktjes en 5-sterren hotels, maar juist een ongerepte natuur en ontzettend vriendelijke bevolking.

DE TAAL

De officiële taal in Indonesië is het Bahasa Indonesia, een taal die sterk verwant is aan het Bahasa Malaysia in Maleisië. Daarnaast heeft vrijwel ieder eiland ook zijn eigen taal, waaronder het Javaans en traditioneel Balinees. In de toeristische gebieden wordt veelal ook Engels gesproken en op Sumatra, Java en Bali kunnen we zelfs vaak voor een Nederlandstalige gids zorgen. Buiten de toeristische gebieden spreekt men vaak enkel Bahasa. Engels wordt wel steeds populairder onder het jongere deel van de bevolking.