Praktische Informatie

VISA

Voor een vakantie naar Sri Lanka is een visum vereist. U kunt het visum eenvoudige online aanvragen op de website www.eta.gov.lk. U ontvangt dan binnen 24-48 uur een bevestiging. Deze print u uit en neemt u mee op reis. De kosten voor het visum bedragen 30 US dollar per persoon en u betaalt dit online per credit card.

Let op: in verband met de geldigheid kunt u het visum maximaal 6 maanden voor aankomst aanvragen. Verder is het van belang dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig is.

Original Tip: Neem enkele kopieën van uw paspoort mee. Dit is altijd makkelijk bij grensovergangen, officiële instanties en bij het inchecken bij hotels.

* De regels voor het verkrijgen van een visum, de vertrekbelasting en dergelijke kunnen onaangekondigd en onverwacht wijzigen. Controleer daarom altijd tijdig voor vertrek nog de huidige stand van zaken bij de ambassade.

KLIMAAT/WEER

Sri Lanka heeft een zeer gevarieerd klimaat. Sri Lanka is grotendeels tropisch, met een tropisch regenwoud klimaat, een tropisch savanneklimaat en in de bergen een mediterraan klimaat. Sri Lanka is het hele jaar door goed te bezoeken, maar de beste tijd van het jaar is tussen november en april. Dan is het aan de westkust en in Centraal-Sri Lanka de droge tijd. Van mei tot oktober is het regentijd in dit deel van het land, maar dan is het juist weer een goede tijd om de oostkust te bezoeken. De regen van de zuidwest-moesson wordt namelijk tegen gehouden door de bergen en zodoende blijft het droog in Oost-Sri Lanka.

Tijdens de regentijd is er vaak sprake van korte en hevige buien met daartussen periodes met veel zon, alleen in de bergen is er sprake van meer bewolking. Ook dan is Sri Lanka echter goed te bezoeken. Het is in de regentijd uiteraard wat natter, maar daarmee is het landschap ook veel groener en zijn de watervallen en rivieren op hun mooist.

GELD/KOERS

De officiële munteenheid in Sri Lanka is de Rupee. Één euro is ongeveer 160 rupee, maar de koersen schommelen, dus het is altijd aan te raden om vlak voor uw vertrek de koers nog even na te gaan. Rupees mogen maar heel beperkt in- en uitgevoerd worden en daarom adviseren we geen Rupees mee te nemen, maar ter plaatse te pinnen of te wisselen.

De makkelijkste manier om aan Rupees te komen, is om ter plaatse te pinnen. In de grote steden en op de vliegvelden zijn er voldoende pinautomaten. In het binnenland is dit minder het geval. Maakt u een trip naar afgelegen gebieden, dan is het aan te raden van tevoren voldoende geld te pinnen.

Creditcards worden in Sri Lanka vooral geaccepteerd bij (grotere) hotels en de luxere restaurants.

Ons wordt vaak gevraagd met hoeveel zakgeld je rekening moet houden bij een reis naar Sri Lanka. Het is altijd een wat lastige vraag omdat iedereen een eigen uitgavenpatroon heeft. Maar om toch een globale schatting te geven, houden we altijd rekening met zo’n 100-150 euro per persoon per week voor eten, drinken, fooien en souvenirs. Om u een idee te geven: Eten bij een kraampje kost ongeveer 2 euro. Voor een diner in een restaurant moet u rekenen op zo’n 5-7 euro. Bij de hotels betaalt u ca. 8-10 euro.

GEZONDHEID

Tijdens uw reis ziek worden, betekent natuurlijk altijd een grote domper. Helaas loopt u in de tropen nu eenmaal wat meer risico. Ga daarom altijd goed voorbereid op reis en win tijdig (4-6 weken voor vertrek) bij uw huisarts, travelclinic of lokale GGD uw persoonlijk advies in voor wat betreft vaccinaties en eventueel malariatabletten. Sri Lanka is grotendeels malariavrij, maar voor sommige natuurgebieden zijn voorzorgsmaatregelen aan te raden.

Vaccinaties zijn voor Sri Lanka niet verplicht, maar net als voor de meeste tropische bestemmingen worden normaliter vaccinaties voor DTP, hepatitis en buiktyfus aangeraden.

Eenmaal in Sri Lanka: drink dan nooit kraanwater, maar gebruik alleen water uit gesloten flessen of drink gekookte dranken als koffie & thee.

GEBRUIKEN

Sri Lanka is een schitterende bestemming voor fotografen. De natuur is overweldigend mooi en de lokale bevolking ziet er prachtig uit. Wilt u een foto maken, dan is het altijd raadzaam van te voren toestemming te vragen. Het getuigt van respect en u zult zien dat men in de praktijk geen enkel bezwaar heeft. Het fotograferen van vliegvelden en militaire objecten is overigens wel verboden.

INTERNET/VOLTAGE

Internet is ook in Sri Lanka bijna niet meer weg te denken en steeds meer hotels bieden een internetaansluiting in de kamer en Wi-Fi in de kamers en/of openbare ruimtes. Het kan per hotel verschillen of er kosten voor het gebruik van internet berekend worden.

Het voltage in Sri Lanka is 220V. De stopcontacten zijn drie-polig, dus neem wel een wereldstekker mee op reis.

TIJDZONE

Sri Lanka kent geen zomer- of wintertijd. In Sri Lanka  is het in onze zomertijd 3,5 uur later dan in Nederland. In onze wintertijd is het in Sri Lanka 4,5 uur later. Is het dus 08.00u in de ochtend bij ons, dan is het in Sri Lanka 12.30u.

VEILIGHEID

Sri Lanka is een veilig land om in te reizen. Zoals overal ter wereld dient u altijd op uw hoede te zijn voor kleine criminaliteit. We raden altijd aan om belangrijke papieren als paspoorten en geld in het kluisje van uw hotel achter te laten. Vrijwel alle hotels in Sri Lanka beschikken hierover.

KLEDING/MEENEMEN

Het is vanwege de warmte natuurlijk aan te raden om lichte en makkelijk zittende kleding te dragen in Sri Lanka. Neem ook makkelijke schoenen mee. Gaat u de natuur in, dan zijn goede, gesloten sport- of wandelschoenen prettig. Wanneer u de bergen in gaat, dan is een trui of jas geen overbodige luxe. Het kan op grote hoogte een stuk frisser worden en veel hotels in Nuwara Eliya beschikken dan ook niet over airco, maar juist over een kleine verwarming.

VERVOER TER PLAATSE

Er zijn maar weinig taxi’s met een meter in Sri Lanka en degene die er zijn, vindt u vooral in Colombo. Daarnaast zijn er tuktuks en motortaxi’s. Maakt u gebruik van deze laatste twee, let dan op dat u vóóraf een prijs afspreekt. Tot het overige openbare vervoer behoren bussen en treinen.

FOOIEN

Het is in Sri Lanka gebruikelijk een fooi te geven aan obers, kamermeisjes, kruiers, chauffeurs en gidsen. Voor het dragen van uw koffer geeft u ongeveer 100 Rupee (ca. 50 cent), kamermeisjes geeft u 80-100 Rupee per dag. Gaat u op de foto met een slangenbezweerder of theeplukster, dan is een fooi ook gebruikelijk. Bij de betere restaurants is ca. 10% fooi de norm. De salarissen van lokale gidsen en chauffeurs zijn vaak vrij laag en men moet het dan ook deels hebben van fooien. Houdt hierbij rekening met ongeveer 8-10 euro per dag voor de gids en ongeveer de helft hiervan voor een chauffeur. Dit is uiteraard ook afhankelijk van of u tevreden bent over de geboden service.

Hotelniveau

Het toerisme is in Sri Lanka nog vrij jong en dit ziet u terug in de hotels. Verwacht hier geen internationale hotelketens, maar juist kleinschalige en typisch Sri Lankaanse hotels. Vaak is dit natuurlijk het allerleukste. Door onze website heen maken wij gebruik van de termen standaard en luxe bij de rondreizen en bouwstenen. De standaard hotels zijn eenvoudige middenklasse hotels. Er zijn over het algemeen maar beperkt faciliteiten aanwezig, maar wel zijn dit schone hotels met kamers met een eigen badkamer en vrijwel altijd is er airco aanwezig. Bent u gesteld op wat meer comfort, kies dan voor de luxe variant van de reis.