Praktische Informatie over Cambodja

Visuminformatie Cambodja

Voor een vakantie naar Cambodja is een visum vereist. U kunt het visum voor een verblijf tot max. 30 dagen bij aankomst in Cambodja aanschaffen. Controleer hierbij wel altijd of uw airline het toestaat in te checken zonder het visum van te voren te hebben geregeld.

Het visum kan bij aankomst geregeld worden op de vliegvelden van Phnom Penh en Siem Reap. Ook bij de grensovergangen tussen Vietnam en Cambodja en tussen Thailand en Cambodja is het mogelijk het visum ter plaatse aan te schaffen.

Bij reizen naar Cambodja is het van belang dat uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is bij terugkomst. Tevens dient u 2 officiële pasfoto’s mee te nemen. De kosten voor het visum bedragen 30 US dollar. Komt u over land Cambodja binnen, dan kan dit bedrag afwijken.

Tot slot is het ook mogelijk het visum van te voren online aan te vragen. Dit kan via de website van de Cambodjaanse overheid, zie hier.
De kosten bedragen dan 27 US dollar per persoon. Het gaat dan om een single entry visum dat 30 dagen geldig is en binnen drie maanden na de aanvraag moet worden gebruikt.

Op de route van Laos naar Cambodja is het niet altijd mogelijk een visum ter plaatse aan te schaffen. Wij raden dan ook aan om in dit geval altijd voor uw vertrek het visum al te verkrijgen.

 

Original Tip: Neem enkele kopieën van uw paspoort mee. Dit is altijd makkelijk bij grensovergangen, officiële instanties en bij het inchecken bij hotels.

 

* De regels voor het verkrijgen van een visum, de vertrekbelasting en dergelijke kunnen onaangekondigd en onverwacht wijzigen. Controleer daarom altijd tijdig voor vertrek nog de huidige stand van zaken bij de ambassade.

Klimaat & weer Cambodja

Cambodja heeft een tropisch klimaat. Binnen Cambodja zijn er redelijke verschillen in temperatuur en neerslag, maar gemiddeld is het er zo’n 27 graden Celsius. De ideale tijd om Cambodja te bezoeken is van midden oktober tot eind maart. In april is het nog droog maar kan het met temperaturen tot wel 40 graden zeer warm worden. Het regenseizoen loopt van half juni tot half oktober. Tijdens de regentijd is er vaak sprake van korte en hevige buien met daartussen periodes met zon. Ook dan is Cambodja goed te bezoeken. Het is in de regentijd uiteraard een stuk natter, maar daarmee is het landschap ook veel groener en zijn de watervallen en rivieren op hun mooist.

Geld/koers in Cambodja

De officiële munteenheid in Cambodja is de Riel. Één euro is ongeveer 6.000 Riel, maar de koersen schommelen, dus het is altijd aan te raden om vlak voor uw vertrek de koers nog even na te gaan. In Cambodja worden de prijzen vaak in zowel Riels als in US dollars aangegeven.

Het makkelijkste om aan Riels te komen  is om ter plaatse te pinnen. In de grote steden en op de vliegvelden zijn er voldoende pinautomaten. Op het platteland is dit veel minder het geval. Maakt u een trip naar afgelegen gebieden, dan is het aan te raden van te voren voldoende geld te pinnen en/of US dollars mee te nemen. Deze worden namelijk overal geaccepteerd.

Creditcards zijn niet zo gebruikelijk in Cambodja. Men accepteert deze vrijwel alleen in grotere hotels en de luxere restaurants.

Ons wordt vaak gevraagd met hoeveel zakgeld je rekening moet houden bij een reis naar Cambodja. Het is altijd een wat lastige vraag omdat iedereen een eigen uitgavenpatroon heeft. Maar om toch een globale schatting te geven, houden we altijd rekening met zo’n 100-150 euro per persoon per week voor eten, drinken, fooien en souvenirs. Om u een idee te geven: Eten bij een kraampje kost ongeveer 1 euro. Voor een diner in een restaurant moet u rekenen op zo’n 5 euro.

Cambodja & Gezondheid

Tijdens uw reis ziek worden, betekent natuurlijk altijd een grote domper. Helaas loopt u in de tropen nu eenmaal wat meer risico. Ga daarom altijd goed voorbereid op reis en win tijdig (4-6 weken voor vertrek) bij uw huisarts, travelclinic of lokale GGD uw persoonlijk advies in voor wat betreft vaccinaties en eventueel malariatabletten.

Vaccinaties zijn voor Cambodja niet verplicht maar net als voor de meeste tropische bestemmingen worden normaliter vaccinaties voor DTP, hepatitis en buiktyfus aangeraden.

Eenmaal in Cambodja: drink dan nooit kraanwater, maar gebruik alleen water uit gesloten flessen of drink gekookte dranken als koffie & thee.

Gebruiken in Cambodja

Cambodja is bij uitstek een droombestemming voor fotografen. De lokale bevolking ziet er prachtig uit en als u een foto wilt maken, dan is het altijd raadzaam van te voren toestemming te vragen. Het getuigt van respect en u zult zien dat men in de praktijk geen enkel bezwaar heeft. Het fotograferen van vliegvelden en militaire objecten is overigens wel verboden.

Internet/Voltage in Cambodja

Internet is ook in Cambodja bijna niet meer weg te denken en steeds meer hotels bieden een internetaansluiting in de kamer en WiFi in de kamers en/of openbare ruimtes. Het kan per hotel verschillen of er kosten voor het gebruik van internet gerekend worden.

Het voltage in Cambodja is 220V. Neem wel een wereldstekker mee op reis.

Tijdzone Cambodja

Cambodja kent geen zomer- of wintertijd. In Cambodja is het in onze zomertijd 5 uur later dan in Nederland. Is het bij ons 08.00u in de ochtend, dan is het in Cambodja 13.00u in de middag. In onze wintertijd is het in Cambodja 6 uur later.

Cambodja & Veiligheid

Cambodja is een veilig land om in te reizen. Alleen aan de noordelijke grens met Thailand  zijn er af en toe schermutselingen vanwege onenigheid over de grens daar. Een ander punt in Cambodja vormen de landmijnen. De meeste zijn opgeruimd en als toerist hoeft u zich hier geen zorgen over te maken wanneer u op de gebaande paden blijft. Neem echter nooit onnodig risico en verlaat de paden dan ook zeker niet.

Zoals overal ter wereld dient u altijd op uw hoede te zijn voor kleine criminaliteit. We raden altijd aan om belangrijke papieren als paspoorten en geld in het kluisje van uw hotel achter te laten. Vrijwel alle hotels in Cambodja beschikken hierover.

Cambodja: Kleding/meenemen

Het is vanwege de warmte natuurlijk aan te raden om lichte en makkelijk zittende kleding te dragen in Cambodja. Neem ook makkelijke schoenen mee. Gaat u de natuur in, dan zijn goede, gesloten sport- of wandelschoenen prettig.

Vervoer ter plaatse in Cambodja

Er zijn maar weinig taxi’s met een meter in Cambodja en degene die er zijn, vindt u vooral in Phnom Penh. Daarnaast zijn er fietstaxi’s en motortaxi’s. Maakt u gebruik van deze laatste twee, let dan op dat u vóóraf een prijs afspreekt. Tot het overige openbare vervoer behoren bussen en treinen.

Net als Vietnam is Cambodja een echt fietsland. Ook zijn er diverse transportmogelijkheden over water, waarbij de prachtige tocht van Battambang naar Siem Reap via het Tonle Sap Meer de meest bekende is.

Cambodja & Fooien

Fooien zijn in Cambodja niet verplicht, maar het is gezien de lage salarissen in Cambodja zeker geen slecht idee. Het geven van fooien wordt langzamerhand wat gebruikelijker in Cambodja en dan met name in de toeristenindustrie. De salarissen van lokale gidsen en chauffeurs zijn vaak vrij laag en men moet het dan ook deels hebben van fooien. Houdt hierbij rekening met ongeveer 5-7 euro per dag voor de gids en ongeveer de helft hiervan voor een chauffeur. Dit is uiteraard ook afhankelijk van of u tevreden bent over de geboden service.

Het hotelniveau in Cambodja

Het toerisme staat in Cambodja nog grotendeels in de kinderschoenen en dit ziet u terug in de hotels. Verwacht hier geen grote hotelketens, maar juist kleinschalige en typisch Cambodjaanse hotels. Vaak is dit natuurlijk het allerleukste. Door onze website heen maken wij gebruik van de termen standaard en luxe bij de rondreizen en bouwstenen. De standaard hotels zijn eenvoudige middenklasse hotels. Er zijn over het algemeen maar beperkt faciliteiten aanwezig, maar wel zijn dit schone hotels met kamers met een eigen badkamer en vaak is er airco aanwezig. Bent u gesteld op wat meer comfort, kies dan voor de luxe variant van de reis. In Cambodja betekent dit voor een kleine meerprijs vaak veel meer comfort. De luxe variant is vaak niet te vergelijken met luxe 4- of 5-sterren hotels elders in Azië. De luxere middenklasse hotels worden vaak door Europeanen gerund en worden beter onderhouden. Bij reizen naar afgelegen gebieden zal ook de luxere variant uitgaan van eenvoudige guesthouses en homestays.