Praktische Informatie

VISUM

Voor een vakantie naar Maleisië tot maximaal 90 dagen is geen visum vereist. Wel is van belang dat uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is bij terugkomst en u dient nog minimaal 1 lege pagina in uw paspoort te hebben. Tot slot moet u kunnen aantonen over een vliegticket naar uw volgende bestemming te beschikken.

Verblijft u langer dan 90 dagen in Maleisië, dan is het noodzakelijk het visum al vóór vertrek geregeld te hebben. Dit kunt u doen via de ambassade of via een visumbemiddelingsbureau.

Original Tip: Neem enkele kopieën van uw paspoort mee. Dit is altijd makkelijk bij grensovergangen, officiële instanties en bij het inchecken bij hotels.

 * De regels voor het verkrijgen van een visum, de vertrekbelasting en dergelijke kunnen onaangekondigd en onverwacht wijzigen. Controleer daarom altijd tijdig voor vertrek nog de huidige stand van zaken bij de ambassade.

KLIMAAT/WEER

Maleisië heeft een tropisch klimaat. Binnen Maleisië zijn er flinke verschillen in temperatuur en neerslag, maar gemiddeld is het er zo’n 28 graden Celsius. Maleisië is het hele jaar door goed te bezoeken. Op het West-Maleisisch schiereiland is de regentijd globaal tussen september en december. De westkust heeft hier relatief weinig last van en is het hele jaar door prima te bezoeken. De oostkust kent wel een stevige regentijd tussen half oktober en februari en in deze periode sluiten veel resorts op de eilanden. In deze periode raden we de oostkust dan ook niet aan.

Ook Borneo is het hele jaar door te bezoeken. De regentijd op Borneo loopt in de regio Sarawak ongeveer van oktober tot maart met een piek in december en januari. In de regio Sabah die meer naar het noordoosten ligt, valt de meeste regen tussen mei en november. Maar globaal gezien regent het in Sabah altijd minder dan in Sarawak.

GELD/KOERS

De officiële munteenheid in Maleisië is de Maleisische ringgit (RM). Één euro is ongeveer 4 ringgit, maar de koers kan vrij veel schommelen, dus het is altijd aan te raden om vlak voor uw vertrek de actuele koers nog even na te gaan.

Het makkelijkste om aan ringgits te komen, is om ter plaatse te pinnen. In de grote steden en op de vliegvelden zijn er voldoende pinautomaten. Op de eilanden in het oosten van West-Maleisië is dit veel minder het geval. Maakt u een trip naar afgelegen gebieden, dan is het aan te raden van te voren voldoende geld te pinnen.

Creditcards zijn in veel gebieden van Maleisië heel gebruikelijk. Men accepteert deze bij de hotels en de luxere restaurants.

GEZONDHEID

Tijdens uw reis ziek worden, betekent natuurlijk altijd een grote domper. Helaas loopt u in de tropen nu eenmaal wat meer risico. Ga daarom altijd goed voorbereid op reis en win tijdig (4-6 weken voor vertrek) bij uw huisarts, travelclinic of lokale GGD uw persoonlijk advies in voor wat betreft vaccinaties en eventueel malariatabletten. Die laatste met name wanneer u Borneo bezoekt.

Vaccinaties zijn voor Maleisië niet verplicht maar net als voor de meeste tropische bestemmingen worden normaliter vaccinaties voor DTP en hepatitis aangeraden.

Eenmaal in Maleisië: drink dan nooit kraanwater, maar gebruik alleen water uit gesloten flessen of drink gekookte dranken als koffie & thee.

GEBRUIKEN

Maleisië en dan vooral Borneo, is bij uitstek een droombestemming voor fotografen. De lokale bevolking ziet er prachtig uit en als u een foto wilt maken, dan is het altijd raadzaam van te voren toestemming te vragen. Het getuigt van respect en u zult zien dat men in de praktijk geen enkel bezwaar heeft.

INTERNET/VOLTAGE

Internet is ook in Maleisië niet meer weg te denken en steeds meer hotels bieden een internetaansluiting in de kamer en WiFi in de kamers en/of openbare ruimtes. Het kan per hotel verschillen of er kosten voor het gebruik van internet gerekend worden. Daarnaast bieden ook veel restaurants en bars gratis WiFi aan om klanten binnen te halen.

Het voltage in Maleisië is 220V. De stopcontacten zijn anders dan in Nederland, dus neem altijd een wereldstekker mee op reis.

TIJDZONE

Maleisië kent geen zomer- of wintertijd. In onze zomertijd is het in Maleisië 6 uur later en in onze wintertijd is het daar 7 uur later.

VEILIGHEID

Maleisië is een veilig land om in te reizen. Zoals overal ter wereld dient u altijd op uw hoede te zijn voor kleine criminaliteit. We raden altijd aan om belangrijke papieren als paspoorten en geld in het kluisje van uw hotel achter te laten. Vrijwel alle hotels in Maleisië beschikken hierover.

KLEDING/MEENEMEN

Het is vanwege de warmte natuurlijk aan te raden om lichte en makkelijk zittende kleding te dragen in Maleisië. Neem ook makkelijke schoenen mee. Gaat u de natuur in, dan zijn goede, gesloten sport- of wandelschoenen prettig. In het regenwoud is een poncho ook aan te bevelen.

VERVOER TER PLAATSE

In de grote steden zijn er talloze taxi’s met meter. Daarnaast zijn er vaak fietstaxi’s en motortaxi’s. Maakt u gebruik van deze laatste twee, let dan op dat u vóóraf een prijs afspreekt. Tot het overige openbare vervoer behoren bussen, boten, binnenlandse vluchten en treinen. Op Borneo komt het openbaar vervoer niet overal. U zult dan gebruik moeten maken van taxi’s, e.d.

FOOIEN

Bij de betere restaurants en hotels is een fooi van ongeveer 10% heel gebruikelijk. Bij kleinere eetgelegenheden wordt gewoonlijk geen fooi verwacht, maar het zal natuurlijk altijd gewaardeerd worden. Hetzelfde geldt voor ritjes per taxi en riksja. Rond daar het bedrag af naar boven. Dit is uiteraard wel afhankelijk of u daadwerkelijk tevreden bent over de geboden service.