Landinformatie

HET LAND & DE MENSEN

Maleisië is een bijzonder divers land dat bestaat uit West-Maleisch Schiereiland en Borneo. West-Maleisië, ook wel het peninsula of schiereiland genaamd, ligt onder Thailand en boven Singapore. Van de in totaal 29 miljoen inwoners leven er maar liefst 23 miljoen in West-Maleisië. Hier ligt de bruisende hoofdstad Kuala Lumpur en u vindt er talloze highlights zoals de theevelden van de Cameron Highlands, de nationale parken zoals Belum en Taman Negara, schitterende historische steden zoals Melaka en Georgetown. Voor de perfecte strandbestemming kiest u één van de tropische eilanden Tioman, Langkawi, Penang of Pangkor.
Borneo daarentegen is dunbevolkt en grotendeels bedekt met tropisch regenwoud. Het is de ideale bestemming voor natuurliefhebbers, sportieve en avontuurlijke reizigers. U kunt het regenwoud intrekken op zoek naar Orang-Oetans, overnachten in een traditioneel longhouse, Mount Kinabalu (4095m) beklimmen, de grotten van Mulu verkennen of snorkelen en tropisch genieten op één van ongerepte eilandjes.

GESCHIEDENIS

Al vanaf de eerste eeuw na Christus vestigden zich handelaren uit India en China in Maleisië. Zij brachten respectievelijk het hindoeïsme en boeddhisme met zich mee. Tussen de 7e en 13e eeuw was Maleisië onderdeel van het Srivijaya-rijk. Na de ondergang van dit rijk behoorde grote delen van Maleisië bij Majapahit, een groot koninkrijk in wat nu Indonesië is. De islam verspreidde zich in de 14e eeuw. Een prins van het Srivijaya rijk vestigde zich in Melaka, het eerste sultanaat. In de 15e eeuw werd dit sultanaat bezet door de Portugese ontdekkingsreizigers, waarna de Hollandse V.O.C. het gebied veroverde in de 17e eeuw. Vandaag de dag zijn er nog steeds forten uit deze tijd te zien in onder andere Melaka en op het eilandje Pangkor. In het begin van 19e eeuw werden Maleisië en Singapore gekolonialiseerd door Groot-Brittannië. Deze periode eindigde tijdens de Japanse bezetting gedurende de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd Maleisië onafhankelijk en na een roerige beginperiode ontwikkelde het land zich in de tweede helft van de 20e eeuw tot één van de snelst groeiende economieën van Zuidoost-Azië. Maleisië en Singapore vormen dan ook nu nog de meest welvarende landen van de regio wat zich onder meer uit in de uitstekende infrastructuur.

RELIGIE

De Maleisische bevolking bestaat voor ruim 50% uit Maleiers, de oorspronkelijke bevolking en zij zijn overwegend islamitisch. Een ander groot deel van de bevolking (ca. 28%) is van Chinese afkomst en zij hangen het boeddhisme aan. De inwoners van Indiase en Sri Lankaanse afkomst zijn overwegend hindoeïstisch. Zij vormen ongeveer 8% van de bevolking.

TOERISME

West-Maleisië is een welvarend en modern gebied met uitstekende wegen en goed openbaar vervoer van treinen, bussen en binnenlandse vluchten. Niet voor niets wordt dit deel van Maleisië vaak aangeraden voor een eerste kennismaking met Azië. U kunt er prima zelf rijden, de bevolking spreekt goed Engels en de hotels zijn van goede kwaliteit. West-Maleisië heeft met Kuala Lumpur een grote trekpleister die vaak als stopover wordt aangedaan op weg naar een volgende bestemming. Maar geniet ook van het historische Melaka, de koloniale theevelden van de Cameron Highlands en het klassieke Georgetown. Er is ook keuze genoeg aan strandbestemmingen: Langkawi, Penang en Pangkor aan de westkust en de Perhentian Islands en Pulau Tioman in het oosten.

Borneo is vooral een paradijs voor natuurliefhebbers! U vindt er nog uitgestrekte regenwouden die alleen over de rivier te bereiken zijn. Het is ook één van de weinige overgebleven plaatsen op aarde waar u nog orang-oetans en bosolifanten in het wild kunt bewonderen. U kunt er overnachten in Longhouses bij de lokale Dajak bevolking, afstammelingen van de ooit zo gevreesde koppensnellers. Ontdek de grotten van Mulu en vergeet ook de rijke onderwaterwereld van Sabah in het noordoosten van Borneo niet!

DE TAAL

De officiële taal in Maleisië is het Bahasa Malaysia, een taal die sterk verwant is aan het Bahasa Indonesia in Indonesië. Daarnaast worden er diverse Chinese talen gesproken en het Indiase deel van de bevolking spreek Tamil. In de handel en het onderwijs is Engels de  voertaal.