Landinformatie

HET LAND & DE MENSEN

Thailand is een koninkrijk met 238 miljoen inwoners. Het land is nooit gekoloniseerd geweest en heeft hierdoor haar eigen karakter behouden. Door deze authenticiteit, de fraaie natuur, vriendelijke cultuur en natuurlijk de heerlijke Thaise keuken, heeft Thailand al jarenlang een enorme aantrekkingskracht op toeristen uit de hele wereld.

Thailand bestaat uit 76 provincies en wordt bevolkt door 66 miljoen inwoners. Hiermee is Thailand, dat vroeger Siam heette, het 20e land ter wereld wat betreft aantal inwoners. De hoofdstad is Bangkok tevens de grootste stad van het land. Ongeveer 80% procent van de bevolking behoort tot de etnische Thai en daarnaast is er een groep Chinese Thai, Maleise Thai en er zijn diverse bergstammen.

GESCHIEDENIS

 

Er is archeologisch bewijs dat Thailand al 40.000 vóór Christus werd bewoond. Rond de 1e eeuw voor Christus ontstonden de eerste koninkrijken en Thailand was lange onderdeel van het bekend Khmer-rijk, dat haar centrum had in het huidige Cambodja. Na de val van dit rijk in de 13e eeuw na Christus kwamen de rijken Lanna, Sukhothai en Lan Xan in opkomst. Deze werden later weer overschaduwd door de opkomst van het nieuwe koninkrijk Ayutthaya. Dit rijknam al gauw grote delen van het huidige Thailand, Laos en Cambodja in bezit. Gedurende deze periode kwam het ook in contact met de Europese ontdekkingsreizigers uit onder meer Portugal , Frankrijk, Engeland en Nederland. Door slim politiek spel van de Thai werd Siam nooit gekoloniseerd door de westerse machten, maar werd het een bufferstaat tussen het Engelse India en Birma in het westen en het Franse Indochina ten oosten van het land. In de jaren dertig van de 20e eeuw werd het land een constitutionele monarchie en werd de naam officieel gewijzigd naar Thailand. Tijdens de tweede wereldoorlog werd Thailand bezet door de Japanners en uit deze periode stamt de beroemde ‘Bridge over River Kwai’.

RELIGIE

Als onderdeel van het Khmer-rijk was het land oorspronkelijk hindoeïstisch, zoals grote delen van Zuidoost-Azië. De koninkrijken die volgden waren boeddhistisch van aard en het boeddhisme is met ruim 94% van de bevolking tot op de dag van vandaag veruit de belangrijkste godsdienst van Thailand. In het uiterste zuiden van Thailand, aan de grens met het overwegend islamitische Maleisië, bevindt zich een kleine moslim-minderheid van 4% van de bevolking.

TOERISME

Thailand is al jarenlang een van de meest populaire bestemmingen van Zuidoost-Azië en dat is natuurlijk niet zonder reden. U vindt er een prachtige natuur, een fascinerende cultuur & religie, de mooiste stranden en een bijzonder vriendelijke bevolking. Er zijn tal van hotels in alle soorten en mate. Voor het toerisme is Thailand grofweg in vier te verdelen: In Centraal-Thailand vindt u de hoofdstad Bangkok, een bruisende stad met veel bezienswaardigheden en shoppingmogelijkheden. Ook bevinden zich in dit deel de oude hoofdsteden Ayutthaya en Sukhothai en de provincie Kanchanaburi staat bekend om haar natuur en de befaamde Bridge of River Kwai. Het tweede deel is Noord-Thailand. Hier bevinden zich de bergstammen, de stad Chiang Mai en de ooit zo beruchte Gouden Driehoek. Een schitterend gebied voor liefhebbers van cultuur en natuur. Als derde gebied is er Zuid-Thailand, dat vooral interessant is vanwege haar stranden en natuurschoon. Tot de bekendste locaties horen Koh Samui, Phuket, de Phi Phi Eilanden, Koh Tao, Krabi en het Khao Sok National Park. Tot slot is er nog het oosten van Thailand. Dit gebied is qua toerisme nog niet zo ontwikkeld en u vindt hier dan ook nog het echte Thailand. Tevens ligt in het oosten het eiland Koh Chang.

DE TAAL

De officiële taal in Thailand is het Thai, een taal die sterk verwant is aan het Lao, Shan in Myanmar. Daarnaast zijn er nog diverse dialecten en verwante talen die gesproken worden door de etnische minderheden. In de toeristische gebieden wordt veelal ook Engels gesproken. Buiten de toeristische gebieden spreekt men vaak enkel Thai. Engels wordt wel steeds populairder onder het jongere deel van de bevolking.