VISA

Voor een vakantie naar de Malediven is een visum vereist. U kunt het visum echter eenvoudig en gratis bij aankomst op het vliegveld verkrijgen voor een verblijf tot max. 30 dagen. Van belang is wel dat uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is bij terugkomst, dat u beschikt over een vliegticket naar huis of een volgende bestemming en dat u beschikt over een hotelreservering en/of voldoende middelen om in uw onderhoud te voorzien.

Original Tip: Neem enkele kopieën van uw paspoort mee. Dit is altijd makkelijk bij grensovergangen, officiële instanties en bij het inchecken bij hotels.

* De regels voor het verkrijgen van een visum kunnen onaangekondigd en onverwacht wijzigen. Controleer daarom altijd tijdig voor vertrek nog de huidige stand van zaken bij de ambassade.

KLIMAAT/WEER

De Malediven hebben een tropisch klimaat. Gemiddeld is het er zo’n 29 graden Celsius. De ideale tijd om de Malediven te bezoeken is van begin november tot eind april. Het regenseizoen loopt van begin mei tot eind oktober . Tijdens de regentijd is er vaak sprake van korte en hevige buien met daartussen periodes met zon. Ook dan zijn de Malediven goed te bezoeken.

GELD/KOERS

De officiële munteenheid van de Malediven is de Rufiyaa. Één euro is ongeveer 20 Rufiyaa, maar de koersen schommelen. Het is dus aan te raden om vlak voor uw vertrek de koers nog even na te gaan al zult u deze munteenheid nauwelijks of niet gebruiken. In de resorts worden de prijzen aangegeven in US dollar en dit is zelfs het wettige betaalmiddel. Gebruikelijk is om uw uitgaven op uw hotelrekening te laten zetten en deze bij het uitchecken in één keer te betalen per creditcard. Per 2013 worden Travellers cheques niet meer geaccepteerd op de Malediven.

GEZONDHEID

Tijdens uw reis ziek worden betekent natuurlijk altijd een grote domper. Helaas loopt u in de tropen nu eenmaal wat meer risico. Ga daarom altijd goed voorbereid op reis en win tijdig (4-6 weken voor vertrek) bij uw huisarts, travelclinic of lokale GGD naar persoonlijk advies in voor wat betreft vaccinaties en eventueel malariatabletten.

Vaccinaties zijn voor de Malediven niet verplicht maar net als voor de meeste tropische bestemmingen worden normaliter vaccinaties voor DTP en hepatitis aangeraden. De Malediven zijn malariavrij.

Eenmaal in de Malediven; drink dan nooit kraanwater, maar gebruik alleen water uit gesloten flessen of drink gekookte dranken als koffie & thee.

GEBRUIKEN & KEUKEN

De bevolking van de Malediven is voor 100% moslim en zaken als alcohol en varkensvlees zijn dan ook verboden voor de lokale bevolking. De toeristenresort hebben echter veelal een vergunning om alcohol te schenken aan de toeristen, zij het tegen behoorlijke tarieven.

De belangrijkste ingrediënten in de keuken van de Malediven zijn uiteraard diverse vissoorten en dan vooral tonijn. Men eet veel rijst, kokos, kruiden, relatief weinig groenten en er zijn veel invloeden uit de Sri Lankaanse en Indiase keukens. Dus men eet veel curry’s en het eten is vrij pittig. Op de toeristenresorts is er altijd een ruime keus in lokale en internationale gerechten.

INTERNET/VOLTAGE

Internet is ook op de Malediven bijna niet meer weg te denken en steeds meer hotels bieden een internetaansluiting in de kamer en WiFi in de kamers en/of openbare ruimtes. Het kan per hotel verschillen of er kosten voor het gebruik van internet gerekend worden.

Het voltage op de Malediven is 220-240V. Neem wel een wereldstekker mee op reis.

TIJDZONE

De Malediven kennen geen zomer- of wintertijd. Op de Malediven is het in onze zomertijd 3 uur later dan in Nederland. In onze wintertijd is het op de Malediven 4 uur later.

VEILIGHEID

De Malediven zijn bijzonder veilig door de opzet van het toerisme. Ieder resort heeft immers zijn eigen eiland dat buiten het resort over het algemeen niet bewoond is. Kleine criminaliteit komt nauwelijks voor maar zoals overal ter wereld dient u altijd op uw hoede te zijn. We raden altijd aan om belangrijke papieren als paspoorten en geld in het kluisje van uw hotel achter te laten.

KLEDING/MEENEMEN

Het is vanwege de warmte natuurlijk aan te raden om lichte en makkelijk zittende kleding te dragen op de Malediven. Veel resorts en liveaboards hebben een ‘geen schoenen’-beleid, wat vanwege het witte poederzand erg prettig is. Bezoekt u de hoofdstad Malé dan is een lange broek aan te raden.

VERVOER TER PLAATSE

Vrijwel alles op de Malediven gebeurt per boot. Op het dichtbevolkte eiland waar de hoofdstad Malé zich bevindt, zijn uiteraard wel straten en wegen maar dat is het dan ook. Het is leuk om te zien hoe er daar toch bijzonder luxe en snelle auto’s rondrijden. Normaliter worden de toeristen vanaf het vliegveld van Malé, dat op een eigen kunstmatig eiland ligt, per snelle boot naar hun resort gebracht. Heeft u een resort dat wat verder weg ligt, dan is een watervliegtuig gebruikelijk. Altijd iets prijziger dan een boot, maar een belevenis op zich!

FOOIEN

Het is gebruikelijk om zowel het personeel, als de bediening, de bootbemanning en de kamerjongen een fooi te geven. Dit is uiteraard wel afhankelijk of u daadwerkelijk tevreden bent over de geboden service.