Het Land & De Mensen

De Malediven is een eilandenrijk van maar liefst 1190 koraaleilanden verspreid over 26 atollen. De Malediven liggen in de Indische Oceaan, ten zuidwesten van Sri Lanka en India. Niet voor niets vormen de Malediven dan ook een geliefde strandbestemming na een rondreis door één van deze landen.

De eilanden van de Malediven liggen verspreid over maar liefst 90.000 vierkante kilometer en toch is de totale landoppervlakte niet groter 300 vierkante kilometer. Er wonen ca. 330.000 inwoners. De Malediven kent 200 bewoonde eilanden en 88 eilanden voor toeristen. Normaliter heeft ieder hotel zijn eigen eiland. U bereikt uw hotel per speedboot, watervliegtuig of binnenlandse vlucht.

Geschiedenis

Er is weinig bekend over de eerste bewoners van de Malediven. Sommige archeologische vondsten duiden erop dat de eilanden al 5000 jaar bewoond zijn. De Malediven zijn vrijwel altijd een onafhankelijke land geweest. In koloniale tijden heeft het land een korte Portugese overheersing gekend en zelfs de V.O.C. heeft er in de zeventiende eeuw nog een korte periode van 4 maanden de scepter gezwaaid. In 1887 kwam het land onder Brits protectoraat. In deze periode regeerde 87 sultans het eilandenrijk. In 1965 werden de Malediven onafhankelijk van Groot-Brittannië en in 1968 werd de Republiek der Malediven uitgeroepen die het vandaag de dag nog steeds is.

Religie

Vanaf de eerste eeuw voor Christus was de bevolking van de Malediven overwegend boeddhistisch. Vanaf 1154 bekeerde de toenmalige koning zich tot de islam. Dit gebeurde onder invloed van de vele Arabische zeelieden en handelaren die via de Malediven naar De Oost voeren. Tegenwoordig is 100% van de bevolking van de Malediven moslim en doordat in de loop der eeuwen veel Arabieren zijn blijven hangen doet de bevolking eerder denken aan het Midden-oosten, dan aan Sri Lanka en India.

Toerisme

Tot de jaren zeventig waren de Malediven nauwelijks bekend, maar vanaf 1972 begon de regering het toerisme serieus te promoten. Tegenwoordig vormen de Malediven een droombestemming voor bijna iedere vakantieganger. Het eilandenrijk is dan ook voor 90% van zijn totale inkomen afhankelijk van de toeristenindustrie. Er zijn 89 resorts en zij ontvangen jaarlijks gemiddeld 600.000 gasten. Omdat vrijwel ieder hotel op zijn eigen eiland ligt staan de Malediven toch garant voor een rustige en schitterende strandvakantie.

De Taal

De officiële taal van de Malediven is het Dhivehi, een Indo-Arische taal die uit India stamt. In het toerisme is Engels de voertaal en steeds meer inwoners van de Malediven zijn deze taal dan ook machtig.

Klimaatverandering

Voor de Malediven, een eilanden groep die maar net 1 meter boven zeeniveau ligt, is de klimaatverandering een zeer urgente zaak. Door het stijgen van zeespiegel dreigen de eilanden van de Malediven grotendeels te overstromen. De Malediven lopen dan ook voorop in het gebruik van groene energie en zijn altijd sterk vertegenwoordigd bij internationale klimaatbesprekingen.