Dag

1

Welkom op Sumatra

Bij aankomst op Sumatra staat er vervoer voor u klaar. U herkent de chauffeur aan het bordje met uw naam. Hij brengt u naar uw hotel in Medan en na te zijn ingecheckt is de rest van de dag vrij te besteden. Medan is de derde grootste van Indonesië en was al in de Hollands-koloniale tijd een belangrijke stad. U ziet hier dan ook tot op de dag van vandaag nog veel Hollandse kenmerken terug in het straatbeeld. Medan wordt gezien als de food-capital van Indonesië. Vanwege de invloeden van de diverse uiteenlopende bevolkingsgroepen kunt in Medan genieten van tal van traditionele gerechten in warungs en restaurantjes.

Highlight

“De grote moskee in Medan”

Dag

2

Medan & Tangkahan

Na het ontbijt gaat u op pad om Medan te verkennen. Het is een kleurrijke stad met een rijk verleden. U ziet onder meer het paleis van de sultan, de grote moskee en de Chinese tempel. Vervolgens verlaat u Medan en reist u naar het Gunung Leuser National Park. In de namiddag arriveert u in Tangkahan, een klein plaatsje aan de rand van de jungle.

Highlight

“Tangkahan staat bekend om haar olifanten.”

Dag

3

De olifanten

Na het ontbijt maakt u een mooie wandeling naar de rivier. Hier staan de mahouts (olifantenoppassers) al klaar en mag u ze helpen de olifanten te wassen in de rivier. Na het wassen maakt u een rit van een uur op een van de olifanten, een prachtige belevenis die u door de rivier en het tropische regenwoud voert. Na een korte pauze drijft u vervolgens op een binnenband de rivier af. Onderweg stopt u bij de Buluh waterval waar u een natuurlijke douche kunt nemen en even lekker kunt zwemmen en zonnen. In de loop van middag bent u weer terug in het dorp en wandelt u naar uw hotelletje, meteen een mooie kans om kennis te maken met de lokale bevolking.

Dag

4

De jungle in

Vandaag verlaat u Tangkahan en reist u per jeep naar een ander deel van het Gunung Leuser National Park. De route gaat door de jungle en langs plantages en lokale dorpjes. Onderweg kunt u in overleg met de gids stoppen bij bijvoorbeeld een van de plantages, een schooltje of een palmoliefabriek. In de middag komt u aan in het dorpje Bukit Lawang.

Highlight

“Onderweg door het Gunung Leuser National Park”

Dag

5

De Orang-oetans

Na het ontbijt maakt u een wandeling van ongeveer een half uur van het hotel naar de rivier. De tocht gaat dan pas goed de jungle in. U bezoekt hier de voederplaats van de orang-oetans. Voor u een mooie kans om de schitterende orang-oetans in hun natuurlijke omgeving te zien! Hierna maakt u een trekking om nog meer te genieten van dit prachtige regenwoud. Deze tocht duurt ongeveer 3 uur en de ervaren gids vertelt u alles over de flora en fauna van dit ongerepte natuurgebied. In middag keert u terug naar Bukit Lawang waar u de rest van de dag vrij kunt besteden.

Dag

6

Naar Brastagi

In de ochtend verlaat u het Gunung Leuser National Park. Het einddoel van vandaag is het stadje Brastagi. Bij aankomst in Brastagi maakt u een korte stadstour waarbij u de lokale fruitmarkt, een Batak Karo kerk en de Gundaling heuvel ziet. In de namiddag checkt u in bij uw hotel.

Highlight

“Op de markt”

Dag

7

De Sibayak

Deze dag is vrij te besteden in Brastagi. Even lekker bijkomen van alle indrukken en ervaringen in een goed hotel. Genieten bij het zwembad of maak een wandeling door de omgeving. In koloniale tijden was Brastagi een geliefd vakantieoord voor de Nederlanders.  Wilt u liever wat actiever zijn? Boek dan de optionele trekking naar de Sibayak vulkaan!

Highlight

“De krater van de Sibayak vulkaan”

Dag

8

Naar Ketambe

Na het ontbijt verlaat u Brastagi. Op het programma van vandaag staat een rit naar Ketambe. Ketambe is een klein dorpje dat ligt aan een van de weinige wegen die dwars door het Gunung Leuser national park lopen. U bevindt zich hier dan ook direct aan de rand van het ongerepte regenwoud, een ideale uitvalsbasis voor de natuurliefhebber!

Onderweg naar Ketambe kunt u in overleg met de gids weer diverse stops maken, zoals een bezoek aan het traditionele Batak Karo dorpje Lingga. U overnacht in een eenvoudig guesthouse.

Highlight

“Uitzicht over de omgeving bij Brastagi”

Dag

9

Jungle Trekking

Na het ontbijt maakt u een jungletrekking. Samen met een ervaren gids trekt u het regenwoud in. In tegenstelling tot Bukit Lawang worden de orang-oetans in Ketambe niet gevoerd. Dit zijn echt wilde dieren. Toch is het bijna gegarandeerd dat u ze ziet tijdens de trekking. Naast orang-oetans worden er ook vaak gibbons, Thomas-leaf-monkeys, herten, wilde zwijnen en talloze tropische vogels gespot. Het is een heuvelachtig gebied en dit betekent dat het een vrij stevige trekking is. De trekking is echter privé en kan zodoende altijd aangepast worden aan de mogelijkheden van de reiziger. Onderweg ziet u watervallen, rivieren en grotten. U maakt tevens een stop bij een warmwaterbron die uitkomt in een rivier. Als het warme water van de bron mixt met het koude rivierwater ontstaat er een mist, die garant staat voor prachtige plaatjes. In de namiddag keert u weer terug naar het guesthouse in Ketambe.

Dag

10

Naar Samosir

Na een vroeg ontbijt verlaat u rond 07.00 Ketambe weer. Via Sidikalang en Tele reist u naar het Samosir. Dit is het grote schiereiland dat in het midden van het Toba meer ligt. De rit van vandaag duurt ongeveer 6-7 uur, afhankelijk van de omstandigheden op de weg. Nabij het Toba meer maakt u een stop bij een uitkijkpunt om te genieten van het uitzicht op dit immense kratermeer.

Highlight

“OP ZOEK NAAR WILDE ORANG-OETANS IN KETAMBE!”

Dag

11

Het Toba Meer

Vandaag maakt u een excursie rond het Toba meer. Het meer is een kratermeer van een supervulkaan die zo’n 75.000 jaar geleden uitbarstte. Het Toba meer is 100km lang en 31km breed. Per auto bezoekt u de verschillende authentieke dorpjes rond dit meer. Als eerste gaat u naar Ambarita dat bekend staat als de oude ontmoetingsplek voor de Sialagan koningen. U kunt er nog steeds de stenen tafel en stoelen zien. Bij Simanindo ziet u een traditionele Batak Karo-dans en er is een interessant museum. Vanuit Pangururan heeft u een prachtig uitzicht op het Toba meer en u kunt er een warmwaterbron bezoeken. De laatste stop is bij het dorpje Tomok, waar u nog een graftombe van de oude Sidabatur koningen kunt bewonderen. Tijdens deze dagexcursie kunt u tevens een lokaal schooltje bezoeken, het traditionele handwerk zien en u zult regelmatig stoppen om simpelweg te genieten van de prachtige vergezichten.

Dag

12

Genieten aan het water

Deze dag is vrij te besteden aan het Toba. Genieten aan het water, zwemmen, wandelen, fietsen of een scooter-tourtje: de keuze is aan u.

Highlight

“Aan het Toba Meer”

Dag

13

Naar Sipirok

Na het ontbijt verlaat u Samosir. U vaart met de veerboot naar Parapat. Geniet van het uitzicht over het Toba meer en vervolgens rijdt u door naar het plaatsje Sipirok. Onderweg ziet u ananas-, klaver- en koffieplantages. Bij Balige Sigur-gur brengt u een bezoek aan de kleurrijke, traditionele markt en de warmwaterbronnen van Sipoholon. Aan de oevers van de Sarulla rivier maakt u een wandeling om van het schitterende uitzicht op de rijstterrassen te genieten. Bij aankomst in Sipirok checkt u in bij het hotel.

Highlight

“Zonsondergang boven het Toba Meer”

Dag

14

Over de evenaar

U verlaat Sipirok en de reist gaat verder naar het zuiden. U komt langs het regenwoud van Rimba Panti en u maakt een korte stop bij een kokosplantage waar getrainde aapjes de kokosnoten plukken. Tevens bezoekt u hier specerijentuinen vol vanille, peper, kardemom en kaneel. Bij het plaatsje Bonjol passeert u de evenaar. Net als op zee is dit een officiële gebeurtenis en u ontvangt hier dan ook een mooi certificaat van. In de namiddag arriveert u in het bergstadje Bukittinggi, een van de mooiste stadjes van Sumatra.

Dag

15

De Minangkabau

Vandaag verkent u de omgeving van Bukittinggi. De naam Bukittinggi betekent letterlijk ‘hoge heuvel’ en het is dan ook een fraai bergachtig gebied met diverse vulkanen. Deze streek is bekend vanwege de oorspronkelijke Minangkabau cultuur. De Minangkabau zijn een van oorsprong Maleis volk. U bezoekt de diverse traditionele Minangkabau dorpjes met onder andere het Pagaruyung paleis, handwevers en houtsnijders.

Highlight

“De Jam Gadang toren in Bukittinggi”

Dag

16

Bukittinggi

Na het ontbijt gaat u op pad. In de ochtend maakt u een stadstour door Bukittingi, met een bezoek aan Sianok Canyon, het oude V.O.C. fort De Kock, de Jam Gadang (Grote Klok) toren en een lokale markt. In de middag doet u mee aan een kook-workshop Indonesisch koken. U bezoekt de markt waar u uitleg krijgt over de gebruikelijke ingrediënten. Hierna gaat u aan de slag. In plaats van een teveel georganiseerde workshop krijgt u les bij een familie thuis. Ze laten u graag kennis maken met de geheimen van traditionele gerechten als Gado-gado, Rendang en Ayam smoor. De familie spreekt maar heel beperkt Engels, maar uw gids helpt u graag met vertalen. Welke gerechten u precies kookt hangt af van het seizoen en de grootte van de groep. Na het koken, geniet u natuurlijk van een heerlijke maaltijd.

Dag

17

Naar het strand

Na het ontbijt verlaat u Bukittinggi en reist u via de Anai Vallei naar Padang. Onderweg maakt u een stop bij de Anai waterval. Vanuit Padang gaat de rit verder naar de haven van Painan. Hier stapt u op de boot naar het eiland Cubadak. Bij aankomst checkt u in bij het Cubadak Paradiso Island Resort.

Highlight

“Onderweg naar de mooiste stranden!”

Dag

18

19

Tropisch genieten

Deze dagen kunt u heerlijk tropisch genieten aan de mooiste stranden van Sumatra. U verblijft in een fraaie bungalow in lokale stijl in het Cubadak Paradiso Island Resort. Het resort ligt op een klein eilandje en het vriendelijke personeel verzorgt diverse activiteiten waar u aan kunt deelnemen zoals snorkelen (voor snorkelmateriaal wordt gezorgd), picknick op een van de omringende onbewoonde eilanden, kano-en, zeilen of u maakt een trekking door het regenwoud. Uw verblijf is hier op basis van volpension en er is gratis Sumatraanse koffie, thee en water. Voor de liefhebber is er tevens scuba-duiken, wake- of kneeboarding en waterskiën. Voor deze activiteiten betaalt u ter plaatse.

Dag

20

Afscheid

Na het ontbijt neemt u de veerboot terug naar de haven van Painan. Hier staat er vervoer klaar om u naar het vliegveld van Padang te brengen. Vanuit Padang vliegt u terug naar huis, maar het is ook mogelijk uw verblijf op Cubadak te verlengen of door te vliegen naar uw volgende bestemming als bijvoorbeeld Java, Bali of Lombok.

Highlight

“Het Cubadak Paradiso Village”