Dag

1

Aankomst in Phnom Penh

Bij aankomst op het vliegveld van Phnom Penh staat de gids voor u klaar om u naar het hotel te brengen. Hier checkt u in en  kunt u even bijkomen van de vlucht. U kunt de rest van de dag vrij besteden.

Highlight

“Het koninklijke paleis van Phnom Penh”

Dag

2

Phnom Penh per cyclo

Vandaag maakt u een stadstour per cyclo, de typische fietstaxi die hier heel populair is. U begint met een bezoek aan het koninklijk paleis met het bijbehorende Wat Preah Keo morokat met de spectaculaire zilveren pagode. Ook ziet u het nationale museum met zijn beroemde verzameling beeldhouwwerk uit de Angkor periode. Tot slot bezoekt u de fraaie Wat Phnom tempel en het aangrijpende Toul Sleng Genocide museum.

Dag

3

Het oude Cambodja

Na het ontbijt verlaat u Phnom Penh en reist u naar het zuiden. Bij Tonle Bati bezoekt u de Ta Prohm tempel uit de 12e eeuw. De reis gaat dan verder naar Takeo waar u op een  privé-speedboot stapt. U maakt een mooie tocht door de eeuwenoude kanalen naar de pre-angkoriaanse tempels van Angkor Borei en Phnom Da. Tijdens de boottocht geniet u van het uitzicht op dit ongerepte en landelijke deel van het land. Terug in Takeo krijgt u de lunch aangeboden en na de lunch bezoekt u Phnom Chiso, een tempel uit de Angkoriaanse periode, fraai gelegen op een heuveltop. Vroeg in de avond arriveert u weer in Phnom Penh.

Highlight

“Genieten van het schitterende uitzicht!”

Dag

4

Kampong Thom

’s Ochtends vroeg vertrekt u uit Phnom Penh. Het reisdoel van vandaag is Kampong Thom. Onderweg komt u langs de Tonle Sap rivier en maakt u een stop bij Udong, de oude hoofdstad van Cambodja. Bij Phnom Udong vindt u diverse fraaie stupa’, alsmede de graven van koningen en koninginnen uit een ver verleden. Geniet hier van het fraaie uitzicht over de vlaktes terwijl uw gids alles vertelt over de fascinerende geschiedenis van deze heilige berg. Vervolgens gaat de reis verder naar Kampong Thom waar u de heilige Phnom Santuk heuvel beklimt. Meer dan 800 treden leiden naar de top van deze indrukwekkende heuvel die is getooid met verschillende pagodes, altaren en Boeddha’s. Terug aan de voet van de heuvel gaat u naar de zijdefarm. Hier leert u alles over de traditionele maken van zijde; van het kweken van de zijderups tot het fijne weven van het eindproduct. Hierna wordt u naar uw hotel in Kampong Thom gebracht.

Dag

5

Naar Siem Reap

Vandaag reist u door naar Siem Reap, maar u maakt eerst een korte omweg langs de in het oerwoud gelegen tempels van Sambor Prei Kuk. Dit was in pre-Angkoriaanse tijden de hoofdstad van het koninkrijk Chenla, ook wel Isanapura genaamd. Hier verkent u de drie belangrijkste tempels: de Prasat Tao, ofwel Leeuwentempel, de Prasaat Sambor en de Prasat Yeay Peau.  Na de picknicklunch in het woud reist u door naar Siem Reap waar u in de namiddag aankomt.

Highlight

“Onderweg naar Siem Reap...”

Dag

6

Indrukwekkend Angkor

Vandaag begint u met het verkennen van het enorme Angkor tempelcomplex. U start met een bezoek aan de ommuurde stad Angkor Thom. Hier bevindt zich de Bayon, met zijn torens met 4 gezichten. Ook ziet u het koninklijk paleis, de olifantsterrassen en de ‘lepra-koning’, een standbeeld dat zo genoemd wordt omdat het door de erosie en mosbegroeiing is gaan lijken op een lepralijder.  In de middag bezoekt u de Angkor Wat tempel, ’s werelds grootste religieuze gebouw en hét nationale symbool van Cambodja. Angkor Wat wordt beschouwd als het meesterwerk van de Khmer architectuur, met zijn onovertroffen bas-reliëfs die de diverse verhalen uit de Hindoe-religie verbeelden.  Na de lunch gaat u door naar de Ta Prohm, een indrukwekkende tempel die omarmd wordt door het regenwoud; diverse gigantische bomen groeien door het complex heen, wat het geheel een bijzonder mystieke sfeer geeft. In de avond ziet u de zonsondergang vanaf een van de tempels.

Dag

7

De omgeving

Vroeg in de ochtend gaat u weer op pad. U bezoekt de tempelberg Pre Rup, om vervolgens door te reizen naar Kbal Spean, een gebeeldhouwde rivierbedding gelegen in de Kulen Hills. Een wandeling van twintig minuten langs het junglepad brengt u naar de ‘rivier van 1000 lingas’. De 1000 fallussymbolen die in de rivierbedding zijn uitgehouwen symboliseren de scheppende kracht van Vishnu. Vervolgens keert u terug naar de voet van de berg waar de auto klaar staat om u naar Banteay Srei te brengen. Vergeleken met de andere tempels is deze Hindoe tempel maar klein te noemen, maar het uitgebreide steenhouwwerk en versierselen van de tempel behoren tot de mooiste van Cambodja. Letterlijk heet de tempel ‘Citadel der vrouwen’ en ze wordt zo genoemd vanwege haar  fraaie decoraties. Op de terugweg naar Siem Reap wordt er gestopt bij de onbekende Banteay Samre tempel. Deze tempel werd gebouwd door koning Suryavarman II, dezelfde koning die ook Angkor Wat liet bouwen.

Highlight

“De Banteay Srei Tempel...”

Dag

8

Roluos

In de ochtend bezoekt u de Roluos groep, een verzameling tempels die de overblijfselen vormen van Hariharalaya, de eerste hoofdstad van het Khmer-rijk.  U start met Lolei, de eilandtempel gelegen in het midden van een reservoir, dat tegenwoordig droog staat. Deze locatie huisvest ook een pagode die nog steeds in gebruik is. De monniken heten u hier van harte welkom. De tocht gaat vervolgens verder naar Preah Koh, dat ‘heilige stier’ betekent. De tempel dankt zijn naam aan het beeld van de stier voor de twee torens. Tot slot ziet u Bakong, de meest indrukwekkende tempel van dit complex. De tempel werd gebouwd door koning Indravarman I en is een van de eerste tempelbergen. De tempel stelt de berg Meru voor. In de namiddag gaat u naar het eilandje Neak Pean. Dit eilandje ligt in een fraai kunstmatig meer, dat is versierd met kronkelende stenen slangen. Tot slot bezoekt u Preah Khan, letterlijk: ‘heilig zwaard’.  Het is een enorm klooster met uitgebreid beeldhouwwerk en decoraties.

Highlight

“De fascinerende reliëfs van de Bakong tempel...”

Dag

9

De vergeten jungletempels

Na een vroeg ontbijt gaat u op pad. U verlaat Siem Reap en reist naar het noorden, naar Anlong Veng. Dit stadje is berucht als de vroegere uitvalsbasis van de Rode Khmer. U bezoekt hier het huis van Ta Mok, een van de leiders van de Rode Khmer. Tevens kunt u het graf zien van ‘Broeder 1, ofwel Pol Pot. U vervolgt de reis naar het westen langs stille wegen naar Preah Vihear. Via een steile bergweg rijdt u naar de top waar u dit monument kunt bewonderen. U geniet hier van het prachtige uitzicht en de zonsondergang voordat u naar het guesthouse gaat.

Dag

10

Het platteland

U wordt vandaag vroeg gewekt om de zonsopkomt over de Preah Vihear te zien. Na het ontbijt reist u richting Koh Ker. In een nabijgelegen dorpje maakt u een korte fietstocht, de beste manier om het plattelandsleven hier te leren kennen. Het diner krijgt u aangeboden in een restaurantje in het dorp. U overnacht in een eenvoudig guesthouse.

Dag

11

Koh Ker

In de ochtend neemt u afscheid van uw gastfamilie en reist u weer naar Koh Ker. Hier verkent u deze oude hoofdstad uit de 10e eeuw per fiets. Koh Ker ligt verspreid over 35 vierkante kilometer en bestaat uit diverse gebouwen, ruïnes en tempels. U ziet hier Prasat Krahom (de rode tempel). Een ander hoogtepunt is Prasat Thom, een piramideachtige tempel van 7 verdiepingen hoog. Vanaf de top heeft u een schitterend uitzicht op het omliggende regenwoud en de tempels Prasat Leung en Prasat Thneng. In de vroege middag reist u terug naar Siem Reap, waar u in de avond arriveert.

Highlight

“Het overweldigende natuurschoon van Noord-Cambodja”

Dag

12

Siem Reap

Deze dag kunt u vrij besteden. Lekker relaxen aan het zwembad of optioneel nog een laatste bezoek aan Angkor.

Dag

13

Vertrek uit Siem Reap

Na het ontbijt kunt u de dag vrij besteden totdat het tijd is om naar het vliegveld van Siem Reap te gaan.

Highlight

“Zonsondergang boven het Angkor complex, een plaatje om nooit te vergeten...”