Dag

1

Aankomst in Sri Lanka

Bij aankomst op het Bandaranaike International Airport staat de chauffeur voor u klaar. U rijdt in ongeveer 20-30 minuten naar de badplaats Negombo, een gezellig vissersdorpje met fraaie stranden. Hier kunt u de rest van de dag vrij besteden.

Highlight

“Traditionele vissersbootjes voor de kust van Negombo”

Dag

2

Pinnawela & Anuradhapura

Na het ontbijt checkt u uit bij het hotel. U verlaat Negombo en u rijdt in ongeveer anderhalf uur naar Pinnawela, een landelijk dorpje dat vooral bekend is om haar olifantenweeshuis. In 1975 werd dit opvanghuis gesticht voor de opvang van gewonde en verweesde olifanten. Vandaag is de bevolking van het huis uitgegroeid tot één grote familie. Het aantal olifanten nam toe tot de 40 olifanten die er op dit moment wonen. Dit is inclusief de babyolifantjes die vanuit verschillende delen van het land komen, of hier geboren zijn in het fokprogramma. Twee keer per dag wandelen de olifanten naar de rivier voor een verkoelend bad. Een unieke ervaring die u niet mag missen! Hierna gaat de route verder naar het noorden. U rijdt in ongeveer 3 uur naar Anuradhapura. Deze historische stad is een van de hoofdsteden van het oude Sri Lanka. Tegenwoordig is het door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. U vindt hier nog zeer goed bewaard gebleven ruïnes van de tempels en paleizen van deze bijzondere stad die tot de langst bewoonde plaatsen ter wereld behoort. Van de 4e eeuw voor christus tot de 11e eeuw na christus was Anuradhapura de hoofdstad van het Singalese rijk. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden behoren de Ruwanweli Saya Stupa, de Thuparama dagoba en de heilige bhodi-boom. De legende wil dat deze boom 2250 jaar geleden is geplant uit een takje van de oorspronkelijke boom waaronder Boeddha zijn verlichting bereikte. Na het bezoek aan Anuradhapura reist u door naar uw hotel.

Dag

3

Anuradhapura

Deze dag kunt u vrij besteden. Lekker relaxen aan het zwembad of boek een optionele excursie.

Highlight

“De Ruwanweli Saya Stoepa in Anuradhapura”

Dag

4

Naar de oostkust

Na het ontbijt checkt u uit en reist u in ongeveer 3 uur naar Trincomalee. U maakt een korte tour door deze stad. Trincomalee, ook wel afgekort tot Trinco, heeft een rijke geschiedenis als havenstad die terug gaat tot voor Christus toen het al een belangrijke zeehaven was. In de eeuwen erna is de stad bezet geweest door onder andere de Portugese, Hollandse en Engelse koloniale overheersers.  Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Trinco het hoofdkwartier van de geallieerden in Zuidoost-Azië. In Trinco kunt u het oude koloniale fort zien en op de Swami rots staat een van de oudste Hindoetempels van Sri Lanka. Na deze tour rijdt u door naar uw hotel.

Dag

5

6

Aan het strand

Deze dagen kunt u vrij besteden aan het strand van Nilaveli. De oostkust is nog ongerept en grotendeels onontdekt door het massatoerisme. U vindt hier nog kilometers lang verlaten stranden, pittoreske vissersdorpjes en bij Pidgeon Island kunt u prachtig snorkelen of duiken. In de zomermaanden zijn er tevens boottochten  te maken naar de walvissen die hier dan voor de kust voorkomen.

Highlight

“Geniet van de ongerepte stranden van de oostkust!”

Dag

7

Polonnaruwa

Na het ontbijt checkt u uit en verlaat u de oostkust. U reist in drie uur naar Polonnaruwa. Dit was de hoofdstad van Sri Lanka vanaf de 11e tot de 13e eeuw. Doordat de stad iets jonger is zijn de ruïnes van de tempels en paleizen beter bewaard gebleven dan die van Anuradhapura. Het Parakrama Standbeeld, Het koninklijke paleis, Het Vadatage, Thuparama, Rankoth Vehera, Kiri-Vehera, Gal-Vihara, Lankathilaka en het Tivanka Beeldenhuis zijn enkele van de meest interessante ruïnes van deze fraaie historische stad. Optioneel: U kunt ter plaatse fietsen huren om Polonnaruwa per fiets te verkennen. Na het bezoek aan Polonnaruwa reist u door naar uw hotel.

Dag

8

Sigiriya

In de ochtend reist u naar Sigiriya voor de beklimming van het beroemde Sigiriya Lion’s Rock paleis. Dit 5e eeuwse ‘Fort in de hemel’ is misschien wel het grootste wonder van het hele eiland. Het rotspaleis  staat ook bekend als Leeuwenrots, omwille van de grote leeuw die ooit aan de poort van het fort stond. Tegenwoordig is alleen nog een poot van de leeuw te zien, maar deze geeft aan hoe indrukwekkend het paleis er uit moeten hebben gezien. Binnen de drievoudige slotgracht ligt de eenzame rots van meer dan 150 meter hoog waarop het paleis is gebouwd. Op de top liggen de funderingen van wat ooit het grote paleis was, compleet met tuinen en zwembad. Op een van de trappen zijn de overgebleven Sinhala fresco’s te vinden. Het schilderwerk is bewaard gebleven in zijn oorspronkelijke kleurenpracht. Hierna rijdt u ongeveer 2 uur weer terug naar uw hotel.

Dag

9

Dambulla & Matale

Vandaag verlaat u Giritale en brengt u een bezoek aan Dambulla. Dambulla is beroemd om zijn vijf grottempels, hooggelegen op een rots. Het zijn vijf grotten waarvan de eerste drie grotten groter, beter bewaard gebleven  en mooier zijn dan de overige twee. De grotten dateren uit de 1e eeuw voor Christus. De wanden van alle vijf de grotten zijn bedekt met Boeddhistische wandschilderingen en er zijn meer dan 130 boeddha-beelden en beelden van goden en koningen. Hierna reist u verder zuidwaarts. U verlaat de droge vlaktes van het noorden en u ziet de omgeving onderweg veranderen van graslanden en struikgewas naar een dichtere begroeiing. In Matale bezoekt u een specerijentuin. Hier maakt u kennis met de vele soorten kruiden en specerijen waarvoor Sri Lanka door de eeuwen heen door handelaren uit alle windstreken is bezocht. Vervolgens rijdt u in ongeveer een uur door naar Kandy. U maakt een stadstour door deze culturele hoofdstad van Sri Lanka. U ziet het meer van Kandy, het marktplein, het edelstenenmuseum en de Temple of the Tooth. In deze tempel wordt het belangrijkste relikwie van het land bewaard: de hoektand van Boeddha, die inde  4e eeuw na Christus door een prinses in het haar werd meegesmokkeld vanuit India. Kandy is tevens de stad van het bekende Perahera festival, een religieus feest dat in de zomer wordt gehouden.

Highlight

“De grottempels in Dambulla: de klim zeker waard!”

Dag

10

Peradeniya

In de ochtend bezoekt u de botanische tuinen van Peradeniya. Deze tuinen werden in het jaar 1374 aangelegd door de koning van Kandy. In de koloniale tijd werden in deze tuinen talloze planten-, bloemen en boomsoorten verzameld en tegenwoordig zijn er meer dan 5000 soorten te vinden. Vooral de specerijentuin en het orchideeënhuis zijn een bezoekje waard. De middag kunt u vrij besteden.

Dag

11

Per trein

De ochtend kunt u vrij besteden tot het tijd is om naar het treinstation te gaan. U koopt ter plaatse een treinkaartje en u reist in ongeveer 3 uur richting Nuwara Eliya. Het is een prachtige treinrit door de bergen en langs theevelden. Uw gids reist vooruit en pikt u weer op bij het treinstation van Nanu Oya. Hiervandaan rijdt u in een uur naar het bergstadje Nuwara Eliya. Dit ligt in een hooggelegen gebied vol theeplantages wat door de koelere temperaturen erg geliefd was bij de Engelsen in de koloniale tijd. Door de vele Engelse invloeden die ook vandaag de dag nog te zien zijn, wordt dit gebied ook wel ‘Little England’ genoemd. In de namiddag maakt u een korte tour door deze fraaie streek en ziet u onder andere de koloniale villa’s met hun mooie tuinen, het meer en de golfbaan met countryclub.

Highlight

“Per trein naar Nuwara Eliya, een prachtige rit langs bergen en theevelden”

Dag

12

Nuwara Eliya

Deze dag kunt u vrij besteden. Original tip: Breng een bezoek aan de Horton Plains en het uitkijkpunt ‘Worlds End’. Voor de actieve reiziger is een rafting-excursie in Kitulgala een aanrader!

Dag

13

Ella & Tissa

Na een vroeg ontbijt gaat u weer op pad. U rijdt in ongeveer 2 uur naar Ella. Een mooie gelegenheid om tijdens de koffiestop te genieten van het schitterende uitzicht op de Ella Gap, een kloof tussen de bergen waardoor u kilometers ver kunt kijken naar de achterliggende laaglanden van Zuid-Sri Lanka. Vervolgens rijdt u via een bezoek aan de Ravana watervallen in ongeveer 3 uur naar Tissamaharama, ook wel afgekort tot Tissa.

Highlight

“Het uitzicht bij de 'Ella Gap' is bij helder weer indrukwekkend”

Dag

14

Yala National Park

De ochtend en vroege middag kunt u vrij besteden. Neem een frisse duik in het zwembad of breng een bezoek aan het pelgrimsoord Kataragama dat in de buurt ligt. Bijzonder aan dit plaatsje is dat het heilig is voor zowel Boeddhisten als Hindoes, Moslims en de oorspronkelijke Vedda-inwoners. In de namiddag maakt u een jeepsafari door het nabijgelegen Yala National Park. De namiddag is de beste tijd omdat het dan wat afkoelt en de dieren actief worden. Het Yala National Park is het op een-na-grootste park en het beslaat een vrij droog kustgebied met graslanden, struikgewas, moerasgebied en rotsen. Naast olifanten, herten en buffels is het Yala National Park ook een van de beste plaatsen om een luipaard te spotten. Andere zoogdieren die hier leven zijn de toque makaak, de rode loris, de civet en wilde kat. Ook huisvest  het park bijzondere reptielen waaronder de zoutwaterkrokodil, de Indische cobra, de russell’s adder en de vijf bedreigde zeeschildpadsoorten komen hier aan land om hun eieren te leggen.

Dag

15

Naar de zuidkust

Na het ontbijt verlaat u Tissa en reist u naar de zuidkust, een mooie rit van ongeveer twee tot drie uur. Uw einddoel is Tangalle, een rustige badplaats met fraaie stranden. Een deel van het strand hier is beschermd omdat hier ‘s nachts schildpadden aan land komen om eieren te leggen.

Highlight

“De paalvissers hebben een ijzeren geduld!”

Dag

16

17

Tangalle

Deze dagen zijn vrij te besteden aan het strand van Tangalle. Lekker luieren en bijkomen van alle indrukken van de reis tot nu toe. Hiervoor bent u aan de prachtige stranden van Zuid-Sri Lanka precies op de juiste plek!

Highlight

“Aan het strand van Tangalle”

Dag

18

Galle & de V.O.C.

In de ochtend vertrekt u uit Tangalle en reist u westwaarts. Als eerste maakt u een stop bij de Hummayana Blowhole. De blowhole is al van verre te horen. Door een aan zee grenzend grottenstelsel wordt er druk opgebouwd door de aanrollende golven waarna er een natuurlijk geiser ontstaat die tot wel 40 meter hoog kan spuiten. U vervolgt de route weer en u maakt tevens een stop bij de bekende paalvissers. In de middag brengt u een bezoek aan het historische stadje Galle. Hier bevindt zich een V.O.C. fort dat nog grotendeels intact is. Het fort is uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed en is zeker een bezoekje waard. De imposante bastions en torens maken ook nu nog indruk en in het stadje zelf ziet u nog Hollandse huizen en de Nederlandse kerk uit 1752.In de kerk zijn nog talloze grafstenen met Nederlandse inscripties uit die tijd te zien.

Vanuit Galle reist u door naar Colombo, de grootste stad van Sri Lanka. Hier maakt u een korte stadstour, waarbij u onder andere de koloniale wijken Fort en Cinnamon Gardens ziet. In de wijk Pettah ziet u de Arabische invloeden terug ; deze wijk staat bekend om de bazaars, marktjes en haar goudsmeden. Er is ook een Hindoetempel en een oudhollandse kerk uit 1749. U overnacht in Colombo.

Dag

19

20

De stranden van Negombo

In de ochtend wordt u naar Negombo gebracht.Deze en de volgende dag is er geen programma, dus u kunt heerlijk relaxen aan de mooie stranden van Negombo. Voor de liefhebber zijn er ter plaatse nog diverse excursiemogelijkheden zoals een boottocht door kanalen en lagune van Negombo en talloze watersporten.

Dag

21

Vertrek uit Sri Lanka

Na het ontbijt eindigt het programma. U kunt de dag vrij besteden tot het tijd is naar het vliegveld te gaan. U kunt de reis verlengen met een strandvakantie in Negombo of op de Malediven.

Highlight

“Voor de liefhebber kunnen we de reis uitbreiden met een bezoek aan de Malediven!”