Dag

1

Welkom in Sri Lanka

Bij aankomst op het Bandaranaike International Airport staat de chauffeur voor u klaar. U rijdt in ongeveer 20-30 minuten naar de badplaats Negombo/Waikal, een gezellig vissersdorpje met fraaie stranden. Hier kunt u de rest van de dag vrij besteden. Even lekker bijkomen van de vlucht en wellicht ook van een drukke bruiloft.

Highlight

“Aan het strand van Negombo”

Dag

2

Op Safari

Na het ontbijt checkt u uit bij het hotel. U verlaat Negombo/Waikal en u rijdt noordwaarts, naar Wilpattu national park. Hier maakt u in de namiddag een jeepsafari om het grote wild te spotten. Vooral de kans om een luipaard te zien is in dit park relatief groot. Het park is bekend vanwege de olifanten, luipaarden, beren en andere zoogdieren. Het Wilpattu National Park bestaat uit diverse meren met daartussen uitgestrekte graslanden afgewisseld met struikgewas. Naast de genoemde zoogdieren komen hier ook diverse zeldzame vogel- en vlindersoorten voor.

U overnacht hier op een bijzondere locatie: in een luxe safarikamp op de grens van het natuurreservaat.

Highlight

“In Wilpattu gaat u op zoek naar het grote wild”

Dag

3

Het fort in de hemel

In de vroege ochtend kunt u optioneel nog een tweede jeepsafari maken. Na het ontbijt reist u door naar Habarana, midden in de Culturele Driehoek. In de middag gaat u naar Sigiriya voor de beklimming van het beroemde Sigiriya Lion’s Rock paleis. Dit 5e eeuwse ‘Fort in de hemel’ is misschien wel het grootste wonder van het hele eiland. Het rotspaleis  staat ook bekend als Leeuwenrots, omwille van de grote leeuw die ooit aan de poort van het fort stond. Tegenwoordig is alleen nog een poot van de leeuw te zien, maar deze geeft aan hoe indrukwekkend het paleis er uit moeten hebben gezien. Binnen de drievoudige slotgracht ligt de eenzame rots van meer dan 150 meter hoog waarop het paleis is gebouwd. Op de top liggen de funderingen van wat ooit het grote paleis was, compleet met tuinen en zwembad. Op een van de trappen zijn de overgebleven Sinhala fresco’s te vinden. Het schilderwerk is bewaard gebleven in zijn oorspronkelijke kleurenpracht.

Dag

4

Fietsen

In de ochtend maakt u een fietstocht door Polonnaruwa. Dit was de hoofdstad van Sri Lanka vanaf de 11e tot de 13e eeuw. Doordat de stad iets jonger is zijn de ruïnes van de tempels en paleizen beter bewaard gebleven dan die van Anuradhapura. Het Parakrama Standbeeld, Het koninklijke paleis, Het Vadatage, Thuparama, Rankoth Vehera, Kiri-Vehera, Gal-Vihara, Lankathilaka en het Tivanka Beeldenhuis zijn enkele van de meest interessante ruïnes van deze fraaie historische stad. De middag is vrij te besteden. Optioneel kunt u een jeepsafari maken door het nabijgelegen Minneriya National Park. In dit bijzondere natuurreservaat vindt in de maand augustus de zogenaamde ‘Gathering’ plaats, waarbij grote kuddes wilde Aziatische olifanten samenkomen.

Highlight

“De vadatage tempel in Polonnaruwa”

Dag

5

Grottempels & Specerijen

Vandaag verlaat u Habarana en brengt u een bezoek aan Dambulla. Dambulla is beroemd om zijn vijf grottempels, hooggelegen op een rots. Het zijn vijf grotten waarvan de eerste drie grotten groter, beter bewaard gebleven  en mooier zijn dan de overige twee. De grotten dateren uit de 1e eeuw voor Christus. De wanden van alle vijf de grotten zijn bedekt met Boeddhistische wandschilderingen en er zijn meer dan 130 boeddha-beelden en beelden van goden en koningen. Hierna reist u verder zuidwaarts. U verlaat de droge vlaktes van het noorden en u ziet de omgeving onderweg veranderen van graslanden en struikgewas naar een dichtere begroeiing. In Matale bezoekt u een specerijentuin. Hier maakt u kennis met de vele soorten kruiden en specerijen waarvoor Sri Lanka door de eeuwen heen door handelaren uit alle windstreken is bezocht. Vervolgens rijdt u in ongeveer een uur door naar Kandy. U maakt een stadstour door deze culturele hoofdstad van Sri Lanka. U ziet het meer van Kandy, het marktplein, het edelstenenmuseum en de Temple of the Tooth. In deze tempel wordt het belangrijkste relikwie van het land bewaard: de hoektand van Boeddha, die inde  4e eeuw na Christus door een prinses in het haar werd meegesmokkeld vanuit India. Kandy is tevens de stad van het bekende Perahera festival, een religieus feest dat in de zomer wordt gehouden.

Highlight

“De kunstzinnige muurschilderingen van Dambulla”

Dag

6

Kandy

Deze dag is vrij te besteden in Kandy. De stad ligt in de bergen van Centraal Sri Lanka en is vooral bekend vanwege de Temple of the Tooth en het jaarlijkse Perahera festival. In de Temple of the Tooth ligt de meest heilige relikwie van het land, de hoektand van Boeddha. Deze werd in de 4e eeuw na Christus door een prinses in het haar meegesmokkeld vanuit India. Tijdens Perahera, een 10 dagen durend festival, gaat een replica van de tand, gedragen door een olifant in een grote parade door de stad Kandy. Een spectaculair schouwspel waar menig reiziger zijn reis door Sri Lanka graag op afstemt.

Dag

7

De theevelden

Vandaag reist u van Kandy naar Nuwara Eliya. Dit ligt in een hooggelegen gebied vol theeplantages wat door de koelere temperaturen erg geliefd was bij de Engelsen in de koloniale tijd. Door de vele Engelse invloeden die ook vandaag de dag nog te zien zijn, wordt dit gebied ook wel ‘Little England’ genoemd. Onderweg brengt u natuurlijk een bezoek aan een van de traditionele theeplantages. In de namiddag maakt u een korte tour door deze fraaie streek en ziet u onder andere de koloniale villa’s met hun mooie tuinen, het meer en de golfbaan met countryclub.

Highlight

“De theevelden van Nuwara Eliya”

Dag

8

Nuwara Eliya

Deze dag kunt u vrij besteden. Original tip: Breng een bezoek aan de Horton Plains en het uitkijkpunt ‘Worlds End’. Voor de actieve reiziger is een rafting-excursie in Kitulgala een aanrader!

Highlight

“Een waterval in de Horton Plains”

Dag

9

Per trein

In de ochtend brengt uw gids u naar het treinstation. U reist vervolgens in 3-4 uur van Nuwara Eliya naar Ella, een prachtige route die u langs bergen, theeplantages, valleien en watervallen voert. Niet voor niets wordt deze route gezien als de mooiste treinreis van Sri Lanka. De gids reist vooruit en haalt u in Ella weer van het station. In Ella kunt u een koffiestop of lunchpauze maken bij een van de restaurantjes met uitzicht op de ‘Ella Gap’, een fraai uitkijkpunt. Vervolgens reist u naar de zuidelijke vlaktes van Sri Lanka. Overnachting in het Tissamaharama.

Highlight

“HET UITZICHT BIJ DE 'ELLA GAP' IS BIJ HELDER WEER INDRUKWEKKEND”

Dag

10

Yala National Park

De ochtend en vroege middag kunt u vrij besteden. Neem een frisse duik in het zwembad of breng een bezoek aan het pelgrimsoord Kataragama dat in de buurt ligt. Bijzonder aan dit plaatsje is dat het heilig is voor zowel Boeddhisten als Hindoes, Moslims en de oorspronkelijke Vedda-inwoners. In de namiddag maakt u een jeepsafari door het nabijgelegen Yala National Park. De namiddag is de beste tijd omdat het dan wat afkoelt en de dieren actief worden. Het Yala National Park is het op een-na-grootste park en het beslaat een vrij droog kustgebied met graslanden, struikgewas, moerasgebied en rotsen. Naast olifanten, herten en buffels is het Yala National Park ook een van de beste plaatsen om een luipaard te spotten. Andere zoogdieren die hier leven zijn de toque makaak, de rode loris, de civet en wilde kat. Ook huisvest  het park bijzondere reptielen waaronder de zoutwaterkrokodil, de Indische cobra, de russell’s adder en de vijf bedreigde zeeschildpadsoorten komen hier aan land om hun eieren te leggen.

Dag

11

Naar de zuidkust

Na het ontbijt verlaat u Tissa en reist u naar de zuidkust, een mooie rit langs ongerepte kusten. Uw einddoel is Galle, een historisch stadje met een rijke koloniale geschiedenis.

Highlight

“Genieten van de kusten van Zuid-Sri Lanka”

Dag

12

Galle & Colombo

In de ochtend brengt u een bezoek aan het historische centrum van Galle. Hier bevindt zich een V.O.C. fort dat nog grotendeels intact is. Het fort is uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed en is zeker een bezoekje waard. De imposante bastions en torens maken ook nu nog indruk en in het stadje zelf ziet u nog Hollandse huizen en de Nederlandse kerk uit 1752.In de kerk zijn nog talloze grafstenen met Nederlandse inscripties uit die tijd te zien.

Vanuit Galle reist u daarna door naar Colombo, de grootste stad van Sri Lanka. Hier maakt u een korte stadstour, waarbij u onder andere de koloniale wijken Fort en Cinnamon Gardens ziet. In de wijk Pettah ziet u de Arabische invloeden terug ; deze wijk staat bekend om de bazaars, marktjes en haar goudsmeden. Er is ook een Hindoetempel en een oudhollandse kerk uit 1749. U overnacht in Colombo.

Dag

13

Naar de Malediven

Al heel vroeg in de ochtend wordt u naar het vliegveld van Colombo gebracht. We plannen de eerste vlucht naar de Malediven (excl.), zodat u optimaal kunt genieten van uw tijd daar. De vlucht duurt ongeveer anderhalf uur. Bij aankomst in Malé wordt u opgevangen door de airportstaff van het resort. Zij begeleiden u naar de binnenlandse vlucht of speedboot die u naar het resort brengt.

Highlight

“TROPISCH GENIETEN!”

Dag

14

15

Tropisch genieten

Deze dagen zijn vrij te besteden. Samen heerlijk genieten van zon, zee, strand en de fantastische onderwaterwereld van de Malediven!

Dag

16

Vertrek

Na het ontbijt eindigt het programma. U kunt de dag vrij besteden tot het tijd is naar het vliegveld te gaan. De transfer naar het vliegveld is inbegrepen. Uiteraard is het mogelijk om de reis op de Malediven nog te verlengen.

Highlight

“Onvergetelijk, Malediven!”