Dag

1

Aankomst in Kuching

Bij aankomst in Kuching staat er vervoer klaar om u naar uw hotel te brengen. De rest van de dag kunt u vrij besteden. Kom rustig bij van de vlucht of verken de stad. Kuching betekent letterlijk ‘kat’ en is de grootste stad van de provincie Sarawak.

Dag

2

Bako National Park

Vandaag maakt u een gedeelde dagexcursie naar het Bako National Park, een prachtig en divers natuurreservaat met mangrovebossen, steile rotsen, prachtige stranden en bossen. Ook is dit het thuis van de bekende neusaap, wilde zwijnen, gibbons en verschillende hertensoorten. U bezoekt dit prachtige National Park en u kunt zwemmen bij een van de fraaie, verlaten stranden. In de late namiddag keert u weer terug naar uw hotel in Kuching.

Dag

3

Naar Mulu

Na het ontbijt checkt u uit en wordt u naar het vliegveld van Kuching gebracht. Hier neemt u de vlucht naar Mulu. Bij aankomst in Mulu staat er vervoer klaar om u naar uw hotel te brengen. De rest van de dag kunt u vrij besteden.

Original Tip: Optioneel kunt u vanmiddag de Canopy Skywalk boeken. Dit is ’s werelds langste route van hangbruggen door de boomtoppen. U ontdekt het leven in de jungle  bij de Paku rivier vanaf 25 meter hoogte! (van te voren boeken is aan te raden)

Original Tip: Optioneel kunt u vanmiddag de Canopy Skywalk boeken.

Dag

4

Ontdek de grotten

Na het ontbijt gaat u weer op pad. U maakt een boottocht stroomopwaarts over de  Melinau rivier. Onderweg maakt u een stop bij een lokale markt in Batu Bungan. U bezoekt vervolgens de Wind Caves. U maakt een wandeling door de grotten, die voorzien zijn van trappen en paden, zodat de tocht voor iedereen geschikt is. Na de Wind Caves gaat u door naar de bekende Clearwater Cave. Met een lengte van maar liefst 51 kilometer is dit een van de langste grotten op aarde. De grot is tot 355 meter diep en u kunt hier prachtige krijtsteenformaties bewonderen en ook ziet u hier kleine schorpioenen, kikkers en duizendpoten. Bij de uitgang van de Clearwater Cave is een natuurlijke vijver waar u een frisse duik kunt nemen. Hierna reist u verder naar Kuala Litut waar u overnacht in Camp 5, een eenvoudig hostel met gedeelde badkamer.

Highlight

“Ontdek de immense grotten van Mulu”

Dag

5

De befaamde Pinnacles

Na een vroeg ontbijt gaat u op pad. U maakt een pittige trekking door het oerwoud en langs krijtrotsen. Het is een schitterende tocht van 2,4 kilometer over een stijl pad dat u tot 1.200 meter hoogte voert. Hier kunt u genieten van een onvergetelijk uitzicht op de pinnacles, steile rotspunten die door de jungle omhoog priemen. Na een eenvoudige picknicklunch daalt u weer af. Deze route duurt wat langer, ca. 5 uur. Aan het einde van de middag keert u terug naar Camp 5.

Highlight

“De befaamde 'Pinnacles' priemen door het regenwoud.”

Dag

6

Het Iban Longhouse

In de ochtend maakt u een trekking van ca. 11 kilometer naar Kuala Terikan. Hier ligt een longboat klaar om u naar Mentawai Park te varen en daarvandaan gaat de reis verder naar het Iban Longhouse. In het traditionele dorp leert u het dagelijkse leven van deze vriendelijke bevolking kennen, een bevolking die afstamt van de ooit zo gevreesde koppensnellers. In de avond kunt u een culturele dansvoorstelling bijwonen. U overnacht in het longhouse.

Highlight

“Het traditionele Iban Longhouse”

Dag

7

Naar Kota Kinabalu

Na het ontbijt neemt u afscheid van de longhouse-bewoners en reist u per longboat naar Limbang Jetty. Hiervandaan vertrekt u per minibus naar Labuan. Aangekomen in Labuan haalt u de tickets voor de veerboot naar Kota Kinabalu. De veerboot brengt u naar de Jesselton pier in KK, zoals Kota Kinabalu door de Maleisiërs wordt genoemd. Bij deze pier staat er weer vervoer klaar om u naar uw hotel te brengen. U overnacht in Kota Kinabalu.

Highlight

“Kota Kinabalu is een kustplaats en de hoofdstad van Sabah.”

Dag

8

De warmwaterbronnen

Vandaag gaat u naar de warmwaterbronnen van Poring, een mooie rit van ongeveer 3 uur. Hier maakt u een tocht door het tropische regenwoud. Het pad voert u naar de zogenaamde ‘canopy walk’, een route van hangbruggen in de boomtoppen op maar liefst 40 meter hoogte. Een unieke manier om het regenwoud eens vanuit een ander perspectief te zien! N.B. u betaalt hier ter plaatse een camerafee. Vervolgens kunt u een bad nemen in de warmwaterbronnen die volgens de lokale bevolking een helende werking hebben. Na de lunch keert u terug naar Kota Kinabalu. Onderweg maakt u een stop bij een lokale markt, altijd een goede manier om ergens het dagelijkse leven te leren kennen. U overnacht in Kota Kinabalu.

Dag

9

White Water Rafting

Op deze dag staat er een spannende rafting excursie op het programma. U verlaat Kota Kinabalu en u rijdt in ongeveer 2 uur naar Beaufort. Dit is het startpunt van een antieke, 19e eeuwse spoorlijn. U reist per trein naar Pangi Station en deze trein is de enige manier om daar te komen. Vanaf Pangi Station begint het white water raften. Een onvergetelijke en spannende tocht van 9 kilometer langs klasse III & IV stroomversnellingen!  Na het rafting  wacht u een heerlijke BBQ lunch op een mooie locatie aan de rivier. Na de lunch wordt u weer naar uw hotel in Kota Kinabalu gebracht.

Highlight

“Kiulu White Water Rafting”

Dag

10

De Jungle in

In de ochtend checkt u uit bij het hotel en wordt u naar het vliegveld gebracht. Hier neemt u de binnenlandse vlucht naar Sandakan. Bij aankomst in Sandakan staat er vervoer klaar om u naar de jungle lodge te brengen. Hier kunt u de rest van de dag vrij besteden. Overnachting in de jungle lodge.

Highlight

“Ontdek het ongerepte regenwoud”

Dag

11

De Orang-oetans

Na het ontbijt brengt u eerst een bezoek aan het nabijgelegen Sepilok Orang-oetan Rehabilitation Center. Hier maakt u een korte trekking door de jungle om deze indrukwekkende primaten te bezoeken. Het centrum verzorgt gewonde en verweesde dieren en zet ze weer uit in de vrije natuur. Om de orang-oetans bij de overgang te helpen worden ze dagelijks, rond 10.00 uur gevoed. Rond 13.00 uur wordt de lunch geserveerd in Sandakan Yacht Club.  Na de lunch vaart u stroomopwaarts richting het dorpje Sukau, waar de Bilit Rainforest Lodge ligt. In de namiddag start hier de riviersafari. Onderweg probeert u allerlei dieren te spotten en dan met name de bekende probiscus monkey ofwel de neusaap. Diner en overnachting in de Bilit Rainforest Lodge.

Dag

12

Het Oxbow meer

De kans is groot dat u ’s ochtends wordt gewekt door de geluiden van een ontwakende jungle. U hoort gibbons en neushoornvogels en u staat zelf ook vroeg op om naar keuze een jungletrekking of  een riviersafari te maken naar een Oxbow-meer. In de vroege ochtend heeft u de meeste kans om dieren te spotten; een bijzondere ervaring op de langste rivier van Sabah! Terug in de lodge staat het ontbijt voor u klaar. Na het ontbijt kunt u de rest van de ochtend en vroege middag vrij besteden. In de namiddag staat er een tweede boottocht op het programma. Net als in de ochtend is de namiddag een goede tijd om dieren te spotten. Diner en overnachting in de Bilit Rainforest Lodge.

Highlight

“De zeldzame pygmee olifanten van het Sabah regenwoud”

Dag

13

Terug naar KK

Na een vroeg ontbijt checkt u uit bij de lodge. Om 07.00 uur vertrekt de boot naar Sandakan. Daar aangekomen maakt u een stadstour. Deze excursie voert u naar de Puh Jih Tempel, waar u kunt genieten van een prachtig uitzicht op de baai van Sandakan. Ook ziet u de centrale markt waar een ongekende variëteit aan vissoorten wordt verkocht. Tot slot bezoekt u het Sim Sim Water Village. Na de lunch (incl.) wordt u naar het vliegveld gebracht. Hier neemt u de vlucht naar Kota Kinabalu. Daar aangekomen staat er uiteraard weer vervoer klaar om u naar uw hotel te brengen. Het diner kunt u op eigen gelegenheid in de stad gebruiken. Overnachting in Kota Kinabalu.

Highlight

“Mount Kinabalu”

Dag

14

De Mantanani Eilanden

In de ochtend verlaat u KK weer en reist u per bus of gedeelde transfer naar de Kuala Abai Jetty, nabij Kota Belud. Het is een rit van een kleine twee uur. Bij aankomst stapt u op de boot naar de Mantanani Eilanden. Daar aangekomen wordt de lunch geserveerd en na de lunch doet u datgene waar de Mantanani Eilanden voor bedoeld zijn: heerlijk relaxen aan de overweldigend mooie stranden, snorkelen of bijkomen van alle ervaringen en inspanningen van de reis en gewoon lekker niets doen! Diner en overnachting in de Mari Mari Backpackers Lodge.

Dag

15

17

Tropisch genieten

Deze dagen kunt u vrij besteden. Uw verblijf is op basis van volpension, dus ontbijt, lunch en diner zijn inbegrepen. De Mantanani Eilandengroep bestaat uit drie eilanden; te weten Pulau Mantanani Besar, Pulau Mantanani Kecil en Pulau Lungisan. Het zijn echte tropische paradijsjes waar nauwelijks toeristen komen. U vindt er prachtige witte stranden, grotendeels verlaten baaien en een kristalheldere zee met rijk onderwaterleven. Kortom, genieten met hoofdletter G!

De laatste dag kunt u nog grotendeels vrij besteden. Om 12.00 checkt u uit en indien nodig kunt u uw bagage bij de receptie achterlaten. Rond 15.00 uur vertrekt de boot naar het vasteland. Daar aangekomen staat het vervoer klaar om u terug naar Kota Kinabalu te brengen. Overnachting in Kota Kinabalu.

Highlight

“Geniet van eindeloze witte stranden op de Mantanani Eilanden”

Dag

18

Vertrek

Na het ontbijt kunt u de dag vrij besteden tot het tijd is om naar het vliegveld te gaan. Voor de transfer naar het vliegveld wordt gezorgd. Vanuit Kota Kinabalu Airport vliegt u naar huis of naar uw volgende bestemming.