Dag

1

Aankomst in Sri Lanka

Bij aankomst op het Bandaranaike International Airport staat de chauffeur voor u klaar. U rijdt in ongeveer 20-30 minuten naar de badplaats Negombo, een gezellig vissersdorpje met fraaie stranden. Hier kunt u de rest van de dag vrij besteden.

Highlight

“Aan het strand van Negombo”

Dag

2

Pinnawela & Dambulla

Na het ontbijt verlaat u Negombo en reist u naar het Wilpattu National Park voor een jeepsafari. Wilpattu is het oudste en een van de grootste natuurreservaten van Sri Lanka. Het is vooral geschikt voor het spotten van het grote wild, zoals wilde Aziatische olifanten, herten, beren, buffels en het bekende srilankaanse luipaard! Kiest u voor de standaard/middenklasse hotels, dan reist u na de jeepsafari door naar het nabijgelegen stadje Anuradhapura. Bij de luxe variant van deze reis blijft u in Wilpattu en overnacht u in een safaritentenkamp aan de rand van het natuurreservaat!

Highlight

“Op zoek naar het Sri Lankaanse luipaard!”

Dag

3

Anuradhapura

Deze dag is vrij te besteden. Maak optioneel nog een extra jeepsafari door Wilpattu National Park of breng een bezoek aan het historische centrum van Anuradhapura. Van de 4e eeuw voor christus tot de 11e eeuw na christus was Anuradhapura de hoofdstad van het Singalese rijk. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden behoren de Ruwanweli Saya Stupa, de Thuparama dagoba en de heilige bhodi-boom. De legende wil dat deze boom 2250 jaar geleden is geplant uit een takje van de oorspronkelijke boom waaronder Boeddha zijn verlichting bereikte.

Highlight

“DE IMMENSE RUWANWELI SAYA STOEPA IN ANURADHAPURA”

Dag

4

Naar de oostkust

In de ochtend reist u door naar Trincomalee. Onderweg brengt u een bezoek aan de tempel van Mihintale. De tempel staat op een heilige locatie waar ooit de ontmoeting tussen de eerste boeddhistische monnik en de toenmalige koning Devanampiyatissa. Dit wordt gezien als de start van het boeddhisme in Sri Lanka. Vervolgens gaat de reis door naar Trincomalee. Daar aangekomen maakt u een korte tour door deze stad. Trincomalee, ook wel afgekort tot Trinco, heeft een rijke geschiedenis als havenstad die terug gaat tot voor Christus, toen het al een belangrijke zeehaven was. In de eeuwen erna is de stad bezet geweest door onder andere de Portugese, Hollandse en Engelse koloniale overheersers.  Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Trinco het hoofdkwartier van de geallieerden in Zuidoost-Azië. In Trinco kunt u het oude koloniale fort zien en op de Swami rots staat een van de oudste Hindoetempels van Sri Lanka. Na deze tour rijdt u door naar uw hotel.

Highlight

“Een van de tempels in Mihintale”

Dag

5

6

Trinco & Nilaveli

Deze dagen kunt u vrij besteden aan het strand van Trincomalee. De oostkust is nog ongerept en grotendeels onontdekt door het massatoerisme. U vindt hier nog kilometers lang verlaten stranden, pittoreske vissersdorpjes en bij Pidgeon Island kunt u prachtig snorkelen of duiken. In de zomermaanden zijn er tevens boottochten  te maken naar de dolfijnen en walvissen die hier dan voor de kust voorkomen.

Highlight

“In de zomer kunt u walvissen spotten vanuit Trincomalee”

Dag

7

Polonnaruwa

Na het ontbijt checkt u uit en verlaat u de oostkust. U reist in drie uur naar Polonnaruwa. Dit was de hoofdstad van Sri Lanka vanaf de 11e tot de 13e eeuw. Doordat de stad iets jonger is zijn de ruïnes van de tempels en paleizen beter bewaard gebleven dan die van Anuradhapura. Het Parakrama Standbeeld, Het koninklijke paleis, Het Vadatage, Thuparama, Rankoth Vehera, Kiri-Vehera, Gal-Vihara, Lankathilaka en het Tivanka Beeldenhuis zijn enkele van de meest interessante ruïnes van deze fraaie historische stad. Optioneel: U kunt ter plaatse fietsen huren om Polonnaruwa per fiets te verkennen. Na het bezoek aan Polonnaruwa reist u door naar uw hotel.

Original Tip: Maak een fietstocht door Polonnaruwa!

Highlight

“De Vadatage tempel in Polonnaruwa”

Dag

8

Het Fort in de Hemel

In de ochtend reist u naar Sigiriya voor de beklimming van het beroemde Sigiriya Lion’s Rock paleis. Dit 5e eeuwse ‘Fort in de hemel’ is misschien wel het grootste wonder van het hele eiland. Het rotspaleis  staat ook bekend als Leeuwenrots, omwille van de grote leeuw die ooit aan de poort van het fort stond. Tegenwoordig is alleen nog een poot van de leeuw te zien, maar deze geeft aan hoe indrukwekkend het paleis er uit moeten hebben gezien. Binnen de drievoudige slotgracht ligt de eenzame rots van meer dan 150 meter hoog waarop het paleis is gebouwd. Op de top liggen de funderingen van wat ooit het grote paleis was, compleet met tuinen en zwembad. Op een van de trappen zijn de overgebleven Sinhala fresco’s te vinden. Het schilderwerk is bewaard gebleven in zijn oorspronkelijke kleurenpracht. Na dit bezoek is de middag vrij te besteden.

Dag

9

Onbekende kusten

Na het ontbijt checkt u uit en reist u naar Passikudah. Het is een mooie rit langs de  dunbevolkte oostkust. Dit deel van Sri Lanka wordt vaak overgeslagen, maar u vindt hier in feite de mooiste stranden van het land. Bij aankomst kunt u de rest van de dag vrij besteden. Overnachting in Passikudah.

Highlight

“De prachtige stranden van de oostkust”

Dag

10

11

Aan het strand

Deze dagen kunt u genieten van de mooie stranden en het kristalheldere water. Optioneel kunt u een bezoek brengen aan het stadje Batticaola waar nog een oud V.O.C. fort is te bezichtigen. De baai van Batticaola staat bekend als een van de beste duiklocaties van Sri Lanka, onder meer door de aanwezigheid van het wrak van de HMS Hermes, een Brits marineschip uit de tweede wereldoorlog.

Dag

12

Kandy

Na het ontbijt verlaat u de oostkust en reist u de bergen in. Het einddoel is de stad Kandy. U maakt een stadstour door deze culturele hoofdstad van Sri Lanka. U ziet het meer van Kandy, het marktplein, het edelstenenmuseum en de Temple of the Tooth. In deze tempel wordt het belangrijkste relikwie van het land bewaard: de hoektand van Boeddha, die inde  4e eeuw na Christus door een prinses in het haar werd meegesmokkeld vanuit India. Kandy is tevens de stad van het bekende Perahera festival, een religieus feest dat in de zomer wordt gehouden.

Highlight

“De Temple of the Tooth in Kandy”

Dag

13

De Theevelden

Na het ontbijt verlaat u Kandy weer en gaat u op pad, nog dieper de bergen in. U rijdt via een fraaie route naar het bergstadje Nuwara Eliya. Dit ligt in een hooggelegen gebied vol theeplantages wat door de koelere temperaturen erg geliefd was bij de Engelsen in de koloniale tijd. Door de vele Engelse invloeden die ook vandaag de dag nog te zien zijn, wordt dit gebied ook wel ‘Little England’ genoemd. Onderweg brengt u een bezoek aan een van de traditionele theeplantages. In de namiddag maakt u een korte tour door deze fraaie streek en ziet u onder andere de koloniale villa’s met hun mooie tuinen, het meer en de golfbaan met countryclub.

Highlight

“De theepluksters van Nuwara Eliya”

Dag

14

Per trein

In de ochtend brengt de gids u naar het treinstation van Nanu Oya. Hiervandaan reist u in ongeveer 3-4 uur per trein naar Ella. Deze route voert u dwars door de bergen, langs theevelden, valleien en watervallen. Niet voor niets wordt dit gezien als de mooiste treinreis van Sri Lanka! De gids reist vooruit en haalt u in Ella weer van het station. Vervolgens rijdt u van Ella naar Tissamaharama, waar u zult overnachten.

Highlight

“Per trein door de bergen!”

Dag

15

Yala National Park

De ochtend en vroege middag kunt u vrij besteden. Neem een frisse duik in het zwembad of breng een bezoek aan het pelgrimsoord Kataragama dat in de buurt ligt. Bijzonder aan dit plaatsje is dat het heilig is voor zowel Boeddhisten als Hindoes, Moslims en de oorspronkelijke Vedda-inwoners. In de namiddag maakt u een jeepsafari door het nabijgelegen Yala National Park. De namiddag is de beste tijd omdat het dan wat afkoelt en de dieren actief worden. Het Yala National Park is het op een-na-grootste park en het beslaat een vrij droog kustgebied met graslanden, struikgewas, moerasgebied en rotsen. Naast olifanten, herten en buffels is het Yala National Park ook een van de beste plaatsen om een luipaard te spotten. Andere zoogdieren die hier leven zijn de toque makaak, de rode loris, de civet en wilde kat. Ook huisvest  het park bijzondere reptielen waaronder de zoutwaterkrokodil, de Indische cobra, de russell’s adder en de vijf bedreigde zeeschildpadsoorten komen hier aan land om hun eieren te leggen.

Dag

16

De Zuidkust

Na het ontbijt verlaat u Tissa en reist u naar de zuidkust, een mooie rit van ongeveer drie tot vier uur. Geniet van de prachtige vergezichten op de stranden en de Indische Oceaan. U rijdt vandaag naar Mirissa, een rustige badplaats in het zuiden.

Highlight

“Onderweg door Sri Lanka”

Dag

17

18

Mirissa Beach

Deze dagen kunt u vrij besteden. Geniet van de mooie stranden van Mirissa. In het seizoen (november tot april) kunt u hier optioneel een boottocht maken naar de walvissen die hier voor de kust voorkomen. De zee ten zuiden van Sri Lanka is een van de beste plaatsen om de blauwe vinvis te zien. Dit is het grootste dier op aarde. Mirissa is tevens een van de weinige plaatsen op aarde waar u zowel de blauwe vinvis als de potvis kunt zien. De ervaren teams walvisspotters hebben de afgelopen 2 jaar meer dan 250 walvis-tochten ondernomen en op maar liefst 95% van deze tochten zijn er walvissen gezien! Ook buiten het seizoen worden er tochten ondernomen om walvissen te zien.

Highlight

“Genieten van de fraaie zuidkust”

Dag

19

Historisch Galle

In de ochtend vertrekt u uit Mirissa en reist u westwaarts. In de ochtend brengt u een bezoek aan het historische stadje Galle. Hier bevindt zich een V.O.C. fort dat nog grotendeels intact is. Het fort is uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed en is zeker een bezoekje waard. De imposante bastions en torens maken ook nu nog indruk en in het stadje zelf ziet u nog Hollandse huizen en de Nederlandse kerk uit 1752.In de kerk zijn nog talloze grafstenen met Nederlandse inscripties uit die tijd te zien.

Vanuit Galle reist u door naar Colombo, de grootste stad van Sri Lanka. Hier maakt u een korte stadstour, waarbij u onder andere de koloniale wijken Fort en Cinnamon Gardens ziet. In de wijk Pettah ziet u de Arabische invloeden terug ; deze wijk staat bekend om de bazaars, marktjes en haar goudsmeden. Er is ook een Hindoetempel en een oudhollandse kerk uit 1749. U overnacht in Colombo.

Highlight

“Historisch Galle”

Dag

20

Vertrek uit Sri Lanka

Na het ontbijt eindigt het programma. U kunt de dag vrij besteden tot het tijd is om naar het vliegveld te gaan. U kunt de reis verlengen met een strandvakantie in Negombo of op de Malediven.

Highlight

“De Skyline van Colombo”