Dag

1

Aankomst op Bali

Bij aankomst op Bali staat er een chauffeur klaar om u naar Sanur te brengen. Na te zijn incheckt bij uw hotel, kunt u de rest van de dag vrij besteden.

Highlight

“De eerste dagen lekker acclimatiseren in Sanur.”

Dag

2

3

Sanur

Deze dagen kunt u vrij besteden. Lekker relaxen aan het strand van Sanur. Ook voor de actieve reiziger is er vanuit Sanur nog meer dan genoeg te ondernemen: fietsen, trekkings, watersporten of boek een dagtocht naar het tropische eilandje Nusa Lembongan!

Dag

4

Naar Flores

Vandaag wordt u naar het vliegveld gebracht en u neemt een vlucht naar Maumere. Deze vlucht duurt ongeveer 2 uur en bij aankomst staat de chauffeur al voor u klaar om u naar het hotel te brengen. De rest van de dag kunt u vrij besteden.

Highlight

“Het landschap van Oost-Flores”

Dag

5

Ongekend snorkelen

Vandaag maakt u een dagtocht naar het eilandje Pulau Besar. Hier kunt al snorkelend de schitterende onderwaterwereld verkennen. Dit ongerepte stukje van Indonesië kan zelfs de meeste ervaren snorkellaar nog verrassen met haar schoonheid. Voor snorkelmateriaal wordt gezorgd. Aan het einde van de middag keert u weer terug naar uw hotel.

Highlight

“Ontdek de onderwaterwereld van Pulau Besar”

Dag

6

Naar Moni

Na het ontbijt checkt u uit en gaat u op pad. Het einddoel van vandaag is Moni, gelegen op zo’n 100 kilometer van Maumere. Als eerste bezoekt u de lokale markt en het Wuring a Bajo vissersdorpje. De reis gaat verder naar Sikka waar u een kerkje uit 1899 kunt bewonderen. De lokale bevolking maakt en verkoopt hier met veel enthousiasme de beroemde Ikat-stoffen waar de streek om bekend staat. Bij Paga Beach wordt een pauze gehouden. Hier kunt u even relaxen of zwemmen voordat u doorrijdt naar het plaatsje Moni. Moni ligt in de bergen en heeft een koeler klimaat.

Original tip: Maak ’s avonds een wandeling door het dorpje en de omgeving.

Dag

7

De Kelimutu vulkaan

Heel vroeg in de ochtend wordt u gewekt en gaat u naar de Kelimutu vulkaan. Via een wandeling van ongeveer 30 minuten komt u bij het uitkijkpunt waar u op de zonsopkomst wacht voor een onvergetelijk schouwspel. Kelimutu betekent letterlijk ‘berg van de geesten’ en de vulkaan is vooral bekend vanwege haar driekleurige kratermeren. Deze zijn turquoise, bruin en zwart van kleur. Terug in het hotel staat het ontbijt voor u klaar. Na het ontbijt reist u door en neemt u de fraaie route via Ende naar Riung. Deze rit voert u van de zuidkust van Flores naar het veel drogere noorden. Onderweg maakt u een stop bij Penggajawa Beach, een bijzonder strand met groene kiezelstenen. Het laatste deel van de route naar Riung gaat over een erg slechte weg. Overnachting in Riung.

Highlight

“De meerkleurige kratermeren van de Kelimutu vulkaan”

Dag

8

De 17 eilanden

Vandaag maakt u een boottocht naar ‘de 17 eilanden’. Een ongerept stukje natuur vol schitterend koraal en kleurrijke tropische vissen, dus ook weer een hele mooie gelegenheid om te snorkelen! Voor het snorkelmateriaal wordt gezorgd. Voor het tijd is te snorkelen maakt u eerst een stop bij de mangrovebossen waar honderden Flying Foxes hangen, een grote vleermuizensoort. U geniet daarna van de lunch (incl.) op een onbewoond eilandje. Terug in Riung staat de chauffeur klaar om u naar Bajawa te brengen. Ook weer een fraaie rit van 72km. Onderweg maakt u een stop bij de warmwaterbronnen van Soa waar de liefhebber een bad kan nemen in het warme water. Vervolgens rijdt u door naar Bajawa waar u incheckt bij uw hotel.

Highlight

“Het '17 eilanden' National Park”

Dag

9

Van Bajawa naar Ruteng

Na het ontbijt brengt u een bezoek aan het traditionele dorpje Bena. Dit dorpje is nog grotendeels in oorspronkelijke staat met authentieke huisjes en grote megalieten ernaast. Vanaf Bena heeft u een schitterend uitzicht op de Mount Inerie. In de middag reist u naar Ruteng. Onderweg maakt u een stop bij het Rana Mese Meer, een prachtig meer dat omringd is door regenwoud. Bij aankomst in Ruteng checkt u in bij uw hotel.

Dag

10

Naar Labuan Bajo

In de ochtend brengt u een bezoek aan het oude centrum van Ruteng en vervolgens gaat u naar Liang Bua. Hier vindt u de grot waar wetenschappers in 2003 de botten van een nog onontdekte mensensoort vonden. Deze ‘Homo Florensius’ wordt vanwege zijn geringe lengte ook wel ‘de hobbit’ genoemd. Deze mensen leefden zo’n 12.000 jaar geleden op Flores. In de middag vertrekt u richting Labuan Bajo. Onderweg maakt u een stop bij de bekende spinnenweb rijstvelden, die zo heten omdat ze in de vorm van een spinnenweb zijn gebouwd. Vlak voor u in Labuan Bajo arriveert ziet u de zogenaamde ‘mirror cave’, een grot van kalksteen met een bijzonder reflecterend oppervlak. Bij aankomst in Labuan Bajo checkt u in en kunt u de avond vrij besteden.

Highlight

“De spinnenweb-rijstvelden van West-Flores”

Dag

11

Naar Rinca Island

Na een vroeg ontbijt staat de chauffeur al klaar om u naar de haven te brengen. U vaart met een lokale boot het Komodo National Park in en u stopt als eerste bij het Rinca Eiland. Dit is een van de grotere eilanden en Rinca biedt dan ook de beste kans om de beroemde Komodo-varaan te zien. U gaat hier aan land en onder leiding van een ervaren ranger maakt u een trekking van twee uur. De trekking voert u door het bos en de savanne en onderweg worden er vaak Komodo-varanen gespot. Vanaf het hoogste punt van de trekking geniet u van een schitterend uitzicht. Terug aan boord krijgt u het diner aangeboden. U overnacht aan boord. Er worden matrassen aan dek gelegd en men spant een zeil. Een onvergetelijke ervaring!

Dag

12

Naar Komodo Island

Na een vroeg ontbijt vaart u naar het Komodo eiland. Het is een prachtige trip van 3 uur over blauwe tropische wateren en langs tientallen onbewoonde eilandjes. U maakt een stop bij Pink Beach. Hier geniet u op het strand van de lunch en kunt u heerlijk zwemmen, luieren of al snorkelend de rijke onderwaterwereld van het Komodo National Park verkennen. Voor snorkelmateriaal wordt gezorgd.

Hierna vaart u door naar Komodo waar u samen met een lokale ranger een wandeling van een uur maakt. Op Komodo ziet u naast de varanen ook buffels, herten, wilde zwijnen en tropische vogels zoals  de kaketoe. Na deze wandeling vaart u in ongeveer 4 uur weer terug naar Labuan Bajo. Bij aankomst staat er vervoer klaar om u naar het hotel te brengen. Overnachting in Labuan Bajo.

Highlight

“Oog in oog met de Komodovaraan...”

Dag

13

Terug naar Bali

Na het ontbijt is de ochtend vrij te besteden totdat het tijd is naar het vliegveld te gaan Het vervoer is inbegrepen. U vliegt weer terug naar Bali. Daar aangekomen staat uiteraard weer vervoer klaar om u naar Jimbaran te brengen.

Highlight

“Het prachtige Pink Beach”

Dag

14

15

Het strand van Jimbaran

Deze dagen kunt u vrij besteden. Geniet van het prachtige Bali en bezoek bijvoorbeeld nog de Uluwatu of Tanah Lot tempel.

Highlight

“Genieten aan het strand van Jimbaran”

Dag

16

Vertrek uit Bali

Na het ontbijt kunt u de ochtend en eventueel middag vrij besteden totdat het tijd is naar het vliegveld te gaan. De transfer naar het vliegveld is inbegrepen. Indien gewenst kunnen we de reis voor u verlengen of uitbreiden met extra bestemmingen op Bali.