Paspoort & visa

Voor een reis naar Vietnam is een visum verplicht. Ook dient uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn bij terugkomst. Original Asia geeft geen visa uit. Het visum voor 30 dagen of 3 maanden kunt u aanschaffen bij de ambassade in Den Haag of Brussel. De kosten bedragen 78 euro in Nederland en 90 euro in België. Voor de visumaanvraag staat officieel 4 dagen, maar vaak kunt u het visum dezelfde dag nog meenemen. Voor de visum-aanvraag dient u uw paspoort en een ingevuld aanvraagformulier mee te nemen. Dit aanvraagformulier vindt u hier. Woont u ver van de ambassade dan kunt u het visum ook per post aanvragen of eventueel via één van de bekende visa-bemiddelingsbureaus.
* De regels met betrekking tot visa kunnen onverwacht en onaangekondigd wijzigen. Controleer daarom altijd tijdig vóór vertrek de huidige stand van zaken bij de ambassade.

Original Tip: Neem een kopie van uw paspoort én visum mee op reis. Vrijwel alle hotels zullen daar om vragen en dan is het makkelijk als u al een kopie bij de hand heeft, zodat u niet uw originele paspoort/visum hoeft af te geven.

 

Klimaat/weer

Er is niet echt een verkeerd moment of periode om naar Vietnam te gaan. Wel moet u opletten voor welk deel van Vietnam u kiest. Door zijn langgerekte vorm van noord naar zuid, heeft Vietnam een heel gevarieerd klimaat. De temperaturen schommelen van 20 tot 35 graden en heel algemeen gesproken is december tot april de beste periode voor een bezoek aan Vietnam. Maar Vietnam kan in principe het hele jaar door goed bezocht worden.

Zuid-Vietnam kent een tropisch klimaat met een natte tijd van mei tot november, met een piek van juni tot augustus. De droge tijd in het zuiden loopt van december tot april.  De periode vlak vóór de regentijd, tussen februari en mei,  kan het erg warm en drukkend worden.

Het centrale kustgebied met Danang, Hue en Hoi An, kent juist een droge tijd tussen juni en oktober.

Noord-Vietnam is subtropisch, met koele winters (nov-apr). Met name in de hooglanden kan het dan tot het vriespunt afkoelen. De zomers in het noorden zijn warm. (mei-okt). Tussen juli en november is het typhoon-seizoen en deze kunnen Centraal- en Noord-Vietnam treffen. Ook rond eind januari/begin februari kan reizen lastig zijn, maar dan vanwege het Tet-nieuwjaar. Veel vluchten en hotels zitten dan al gauw vol.

Gebruiken

De openingstijden van officiële instanties in Vietnam zijn normaliter van 08.00u in de ochtend tot 16.30u in de middag. Tussen 11.30 en 14.00 is men vaak gesloten in verband met de lunch.

Geld/koers

De Vietnamese munteenheid is de Duong. Één euro is ongeveer 28.000 duong waard. De koers kan fluctueren; dus controleer vlak voordat u op reis gaat altijd nog even de actuele stand van zaken.

Op steeds meer locaties kunt u geld wisselen. Vooral op vliegvelden en in de steden is het makkelijkste en veiligste om geld te pinnen bij een pinautomaat. Daarnaast is het altijd verstandig wel iets van contant geld mee te nemen als reserve. Mocht er dan net geen pinautomaat aanwezig zijn of is deze buiten gebruik, dan kunt u daarop terug vallen. Geld wisselen kan bij banken, hotels en op de vliegvelden. Houd er wel rekening mee dat de wisselkoersen bij hotels en op vliegvelden vaak vrij ongunstig zijn.

Ook een creditcard is makkelijk. Bij vrijwel alle hotels en de grotere restaurants worden deze geaccepteerd. Met name Visa en Mastercard zijn gangbaar in Vietnam.

Hoeveel geld u ter plaatse uitgeeft, is natuurlijk sterk afhankelijk van uzelf. Vooral in de grote steden zijn er restaurants en winkels in alle prijsklassen. Om toch een schatting te geven, adviseren we rekening te houden met zo’n 120-150 euro p.p. per week aan eten, drinken, souvenirs, fooien en  entreegelden (voor zover niet al inbegrepen in uw reis uiteraard.)

Het prijsniveau ligt over het algemeen een stuk lager dan in Nederland. Een eenvoudige maaltijd kost ca. 3 euro en in een restaurant betaalt u ongeveer 2 euro voor een biertje.

Gezondheid 

Als tropisch land is het in Vietnam natuurlijk warmer dan in Nederland en mede daarom is er wat meer kans om ziek te worden dan thuis. Voor Vietnam raadt men over het algemeen vaccinaties DTP, hepatitis en buiktyfus aan. Vietnam is vrijwel malariavrij, alleen op het vakantie-eiland Phu Quoc in het zuiden zijn er risico’s.

Ga altijd goed voorbereid op reis en win ruim vóór vertrek een persoonlijk advies in bij uw huisarts, lokale GGD of een travelclinic over de aan te raden inentingen en vaccinaties.

Zoals in heel Zuidoost-Azië is het in Vietnam van belang geen kraanwater te drinken. Water uit gesloten flessen en gekookte drank als koffie en thee zijn veilig.

Voor medische hulp zijn er in de grote steden ziekenhuizen. Deze zijn wel een stuk eenvoudiger dan de ziekenhuizen in Nederland. In noodgevallen regelt uw reisverzekering dan ook vrijwel altijd vervoer naar Thailand waar de medische zorg op een veel hoger niveau staat.

Gebruikt u medicijnen? Neem dan een medisch paspoort en recept in het Engels mee. Raadpleeg daarnaast altijd uw huisarts of apotheek, vooral als het zwaardere medicijnen betreft.

Voltage

In de steden is het voltage normaliter 220V. Op het platteland komt 110V nog veel voor. De stopcontacten hebben de Europese en Amerikaanse standaard met 2 of 3 pluggen. Het is daarom altijd aan te raden een wereldstekker mee te nemen.

Internet & Telefoon

In de steden en de betere hotels is internet en Wi-Fi wijdverbreid en vrijwel altijd gratis beschikbaar.

Telefoneren kan voordelig wanneer u een Vietnamese Sim-kaart aanschaft. Controleer van te voren of uw telefoon simlockvrij is.

Tijdzone

Vietnam heeft geen winter- of zomertijd. Het tijdsverschil tussen Nederland en Vietnam is 5 uur in onze zomertijd en 6 uur in onze wintertijd.

Kleding

Houd bij het inpakken rekening met uw bestemming binnen Vietnam. In de bergen in het noorden kan het erg fris zijn, dus dan zijn een warme jas en trui geen overbodige luxe. Ook goede wandelschoenen zijn aan te raden. Vietnam is grotendeels tropisch en een korte, heftige, regenbui kan altijd voorkomen. Een lichte regenjas of poncho is een uitkomst in zo’n geval. In de warme maanden volstaat korte kleding natuurlijk. Houd er wel rekening mee dat in de ogen van veel Vietnamezen een korte broek of een shirt zonder mouwen maar een vreemde keuze is wanneer je voldoende geld hebt om je fatsoenlijk te kleden. Iemands voorkomen wordt in Vietnam als belangrijk beschouwd en met name wanneer u te doen heeft met ambtenaren en officiële instanties.

Op reis naar Vietnam kunt u het beste niet te veel meenemen. Een koffer of rugzak en een kleine rugzak voor dagtochten is normaliter meer dan voldoende. In Hanoi en Ho Chi Minh City zijn er meer dan voldoende voordelige marktjes en winkels, dus bent u iets vergeten dan is er altijd genoeg kans het in Vietnam alsnog aan te schaffen.

Vervoer ter plaatse/taxi

Heeft u ter plaatse vervoer nodig in Vietnam, dan zijn er vrijwel altijd wel taxi’s in de buurt. Alle officiële taxi’s werken met een meter en zijn erg voordelig. Een betrouwbaar, landelijk, taxi-bedrijf is Mai Linh Taxi Company. In Hanoi is de Hanoi Taxi Company ook prima. Wilt u gebruik maken van de motor- of fietstaxi (cyclo), onderhandel dan altijd van te voren over de prijs, anders loopt u het risico bij aankomst voor verrassingen te staan. Tenzij u alleen reist, is de taxi overigens vrijwel altijd dezelfde prijs als een motor- of fietstaxi.

Fooien

In hotels en restaurants op het platteland zijn fooien niet gebruikelijk. Bent u bijzonder goed bediend of geholpen en u wilt toch iets geven, dan volstaat zo’n 5%. In de grote steden als Ho Chi Minh City zijn fooien bij een restaurant iets gebruikelijker en daar kunt u rekening houden met ongeveer 10%.
Door heel Vietnam is het wel gebruikelijk de gids of chauffeur van uw reis een fooi te geven. Uiteraard alleen als u tevreden bent over de geboden service. Houd hierbij rekening met per dag zo’n 6-7 euro voor de gids en 3-4 euro voor de chauffeur.