Het land & de mensen

Vietnam heet officieel de Socialistische Republiek Vietnam. Het land is langgerekt van vorm en wordt begrensd door China in het noorden, de Golf van Tonkin in het noordoosten en de Zuid-Chinese zee in het zuidwesten. Op het land grenst Vietnam in het zuidwesten aan Cambodja en in het noordwestelijke deel aan Laos.

Vietnam telt ca. 90 miljoen inwoners en het land is het op zeven na meest dichtbevolkte land van Azië. Van deze bevolking bestaat ruim 85% uit etnische Vietnamezen. In Noord-Vietnam zijn er daarnaast nog ongeveer 50 minderheidsgroeperingen, waaronder de H’mong, Tai, Dao, Sedong en Cham-bergstammen. Ook is er een bevolkingsgroep Cambodjanen, de Khmer Krom genaamd. Zij wonen vooral in het zuidelijke deel van de Mekong en aan de grens met Cambodja.

Geschiedenis

Na een duizend jaar durende overheersing werd Vietnam van de 10e eeuw tot de 19e eeuw na Christus zelfstandig. Uit deze tijd stamt onder meer de keizerlijke citadel in Hue. In de 19e eeuw werd Vietnam samen met de buurlanden Laos en Cambodja gekolonialiseerd door Frankrijk. In 1946 verlieten de Fransen na de 1e koloniale oorlog Vietnam. Daarop werd het land verdeeld in een zuidelijk, op het westen georienteerd deel en het communistische noorden. Beiden delen bevochten elkaar in de bekende Vietnamoorlog gedurende de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Deze oorlog resulteerde in een overwinning van het noorden waarna het land weer herenigt werd. Sinds 1986 is het land steeds verder gemoderniseerd en is ook het toerisme naar deze prachtige bestemming steeds verder toegenomen.

De taal

In Vietnam wordt overwegend Vietnamees gesproken. Dankzij een Franse priester uit de 17e eeuw is het Vietnamese schrift gebaseerd op het latijnse alfabet. Toch wordt ook het Chinese schrift nog gebruikt, met name bij religieuze aangelegenheden.

Religie

De religie in Vietnam is van oudsher beïnvloed door China. In Vietnam wordt het boeddhisme, confucianisme, katholicisme en een combinatie van traditionele lokale geloven aangehangen. De meerderheid van de bevolking is boeddhistisch.

Het eten

De Vietnamese keuken is traditioneel en kent een combinatie van de vijf oerelementen: Pittig (metaal), zuur (hout), bitter (vuur), zout (water) en zoet (aarde). Er wordt veel gebruik gemaakt van vissaus, trassi (garnalenpasta), veel verse groenten, fruit & kruiden. De Vietnamese keuken staat dan ook bekend als één van de meeste gezonde ter wereld. De gerechten in het noorden van Vietnam zijn over het algemeen wat minder pittig dan de traditionele gerechten in Zuid-Vietnam. Typisch Vietnamees zijn naast de bekende loempia’s ook de Bun Rieu (noodle-soep) en Banh Cuon (een soort zachte wrap gemaakt van rijstemeel).