Praktische Informatie

VISUM

Voor een vakantie naar Thailand tot maximaal 30 dagen is geen visum vereist. Van belang is wel dat uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is bij terugkomst.

Verblijft u langer dan 30 dagen in Thailand, dan is het noodzakelijk het visum al voor vertrek geregeld te hebben. Dit kunt u doen via de ambassade of via een visumbemiddelingsbureau.

Original Tip: Neem enkele kopieën van uw paspoort mee. Dit is altijd makkelijk bij grensovergangen, officiële instanties en bij het inchecken bij hotels.

* De regels voor het verkrijgen van een visum, de vertrekbelasting en dergelijke kunnen onaangekondigd en onverwacht wijzigen. Controleer daarom altijd tijdig voor vertrek nog de huidige stand van zaken bij de ambassade.

KLIMAAT/WEER

Thailand heeft een tropisch klimaat en kan het hele jaar door bezocht worden. Wel zijn er verschillen tussen de regio’s en reisperiodes. Grofweg kunt u Thailand vier regio’s verdelen:
Noord-Thailand: Noord-Thailand heeft een tropisch savannah klimaat. De droge tijd loopt van november tot mei. Dan heerst de noordoostmoesson die droge en koelere lucht vanuit China en Noord-Vietnam aanvoert. De nachten en ochtenden zijn wat frisser, maar overdag worden al snel tropische temperaturen bereikt. De regentijd loopt van juni tot november. Vaak betreft het wat meer bewolking en vooral in de namiddag of avond een korte bui. September is de meest natte maand van het jaar. Het hele jaar door is de lucht in het noorden wat prettiger en minder vochtig dan elders in Thailand. Daarnaast is het temperatuurverschil tussen dag en nacht hier groter dan in de rest van het land, zeker wanneer u zich op grotere hoogte bevindt.
Centraal- & Oost-Thailand: Dit deel van Thailand heeft een tropisch klimaat met een droge tijd van november tot mei, waarbij vooral april en mei de heetste en meest klamme maanden zijn. De regentijd loopt van juni tot oktober. In deze periode valt 90% van de regen in de namiddag en avond, wat betekent dat ook in de regentijd Centraal-Thailand behoorlijk wat zonne-uren kent.
Zuidoost-Thailand: Zuidoost-Thailand betreft voor het toerisme vooral de eilanden in de Golf van Thailand: Koh Samui, Koh Tao en Koh Phangan. Deze regio kent drie seizoenen en heeft slechts een korte regentijd. De beste periode is van half december tot en met april. Daarna is het van mei tot en met september regentijd in Thailand, maar juist in deze regio is het dan relatief droog. Hierdoor zijn de eilanden juist in onze zomervakantie erg populair. Van oktober tot begin december is de echte regentijd met veel en langdurige regen. In deze tijd kunt u Zuidoost-Thailand beter vermijden.
Zuidwest-Thailand: Deze regio kent een typisch tropisch klimaat met een constante temperatuur tussen de 28-32 graden celsius. Ook in de nachten koelt het slechts af tot zo’n 24 graden. De beste tijd van het jaar voor een bezoek aan Zuidwest-Thailand is van half november tot april. Dan is het de droge tijd. Vanaf eind april/begin mei draait de wind en overheerst de zuidwestmoesson die grote hoeveelheden regen vanaf de oceaan meevoert. Deze regentijd duurt tot ongeveer half november. De meeste buien vallen dan in de middag en avond.

GELD/KOERS

De officiële munteenheid in Thailand is de Thai Bath. Één euro is ongeveer 40 bath, maar de koersen schommelen, dus het is altijd aan te raden om vlak voor uw vertrek de koers nog even na te gaan. In het dagelijks leven zoals bij restaurants, supermarkten, etc. wordt de Thai Bath gebruikt.

De makkelijkste manier om aan Thai Bath te komen  is om ter plaatse te pinnen. In de grote steden en op de vliegvelden zijn er voldoende pinautomaten. Op het platteland is dit veel minder het geval. Maakt u een trip naar afgelegen gebieden, dan is het aan te raden van te voren voldoende geld te pinnen en/of euro’s mee te nemen.

Creditcards zijn in de toeristische gebieden heel gebruikelijk. Men accepteert deze bij de hotels en de luxere restaurants.

Ons wordt vaak gevraagd met hoeveel zakgeld je rekening moet houden bij een reis naar Thailand. Het is altijd een wat lastige vraag omdat iedereen een eigen uitgavenpatroon heeft. Maar om toch een globale schatting te geven, houden we altijd rekening met zo’n 100-125 euro per persoon per week voor eten, drinken, fooien en souvenirs. Om u een idee te geven: Eten bij een kraampje kost ongeveer 2-3 euro. Voor een diner in een restaurant moet u rekenen op zo’n 4-7 euro. Een fles water kost ongeveer 40 cent en voor een biertje betaalt u anderhalve euro.

GEZONDHEID

Tijdens uw reis ziek worden, betekent natuurlijk altijd een grote domper. Helaas loopt u in de tropen nu eenmaal wat meer risico. Ga daarom altijd goed voorbereid op reis en win tijdig (4-6 weken voor vertrek) bij uw huisarts, travelclinic of lokale GGD uw persoonlijk advies in voor wat betreft vaccinaties en eventueel malariatabletten.

Vaccinaties zijn voor Thailand niet verplicht maar net als voor de meeste tropische bestemmingen worden normaliter vaccinaties voor DTP, hepatitis en buiktyfus aangeraden. Thailand is grotendeels malariavrij.

Eenmaal in Thailand: drink dan nooit kraanwater, maar gebruik alleen water uit gesloten flessen of drink gekookte dranken als koffie & thee. Vrijwel alle hotels zorgen dagelijks voor een flesje water op uw kamer.

GEBRUIKEN

Thailand is bij uitstek een droombestemming voor fotografen. De lokale bevolking ziet er prachtig uit, zeker in het meer traditionele noorden en oosten van Thailand en als u een foto wilt maken, dan is het altijd raadzaam van te voren toestemming te vragen. Het getuigt van respect en u zult zien dat men in de praktijk geen enkel bezwaar heeft.

INTERNET/VOLTAGE

Internet is ook in Thailand bijna niet meer weg te denken en steeds meer hotels bieden een internetaansluiting in de kamer en WiFi in de kamers en/of openbare ruimtes. Het kan per hotel verschillen of er kosten voor het gebruik van internet gerekend worden. Daarnaast bieden ook veel restaurants en bar gratis WiFi aan om klanten binnen te halen.

Het voltage in Thailand is meestal 220V en in de afgelegen gebieden ook wel 110V. De stopcontacten hebben de Europese en Amerikaanse standaard met 2 of 3 pluggen. Het is daarom altijd aan te raden een wereldstekker mee te nemen.

TIJDZONE

Thailand kent geen zomer- of wintertijd. In onze zomertijd is het in Thailand 5 uur later. Is het bij ons 08.00u in de ochtend, dan is het in Bangkok 13.00u in de middag.  In onze wintertijd is het daar 6 uur later.

VEILIGHEID

Thailand is een veilig land om in te reizen. Zoals overal ter wereld dient u altijd op uw hoede te zijn voor kleine criminaliteit. We raden altijd aan om belangrijke papieren als paspoorten en geld in het kluisje van uw hotel achter te laten. Vrijwel alle hotels in Thailand beschikken hierover.

KLEDING/MEENEMEN

Het is vanwege de warmte natuurlijk aan te raden om lichte en makkelijk zittende kleding te dragen in Thailand. Neem ook makkelijke schoenen mee. Gaat u de natuur in, dan zijn goede, gesloten sport- of wandelschoenen prettig.

VERVOER TER PLAATSE

Heeft u ter plaatse vervoer nodig in Thailand, dan zijn er vrijwel altijd wel taxi’s in de buurt. Alle officiële taxi’s werken met een meter en zijn erg voordelig. Wilt u gebruik maken van een tuktuk, onderhandel dan altijd van te voren over de prijs, anders loopt u het risico bij aankomst voor verrassingen te staan. Ook hebben tuktuk-chauffeurs de neiging om hun klanten ongevraagd naar kledingmakers of juweliers te brengen.

Hiernaast kent Thailand een uitgebreid netwerk van openbaar vervoer in de vorm van bussen, (nacht)treinen en binnenlandse vluchten.

FOOIEN

Fooien zijn in Thailand heel gebruikelijk omdat ze vaak een aanvulling zijn op de geldende salarissen. Om u een beetje een beeld te geven: voor het dragen van de koffer kunt 0,25-0,50 euro geven. Bij een taxirit kunt u het bedrag afronden naar boven. In hotels en restaurants is ca. 10% fooi gebruikelijk. Bij sommige restaurants is de fooi bij de rekening inbegrepen en wordt dit op de bon vermeld als servicecharge.

De salarissen van lokale gidsen en chauffeurs zijn vaak vrij laag en men moet het dan ook deels hebben van de fooien. Houdt hierbij rekening met ongeveer 5-8 euro per dag voor de gids en ongeveer de helft hiervan voor een chauffeur. Dit is uiteraard ook afhankelijk van hoe tevreden u bent over de geboden service.