Landinformatie Cambodja

Het land & De mensen van Cambodja

Cambodja is een koninkrijk aan de golf van Thailand en de Zuid-Chinese Zee. In het westen grens Cambodja aan Thailand, in het noorden aan Laos en in het oosten van Vietnam. De rijke historie van Cambodja gaat terug tot de 8e eeuw toen het eerste grote Khmer-rijk werd gesticht. In deze tijd werden er talloze indrukwekkende tempels gebouwd zoals de Preah Vihear en de bekende Angkor Wat. Het Khmer-rijk domineerde de regio wel 600 jaar en zorgde mede voor de verspreiding van eerst het hindoeïsme en later het boeddhisme.

Cambodja telt ongeveer 15 miljoen inwoners en de meeste hiervan zijn etnische Khmers. Daarnaast zijn er kleine groepen van etnische minderheden als Vietnamezen, Chinese, Chams en diverse bergstammen.

Geschiedenis van Cambodja

De eerst bekende beschavingen in Cambodja verschenen al in de eerste eeuw na Christus. Vanaf de negende tot en met de veertiende eeuw maakt Cambodja deel uit van het machtige Khmer-rijk. Tot dit rijk behoorde ook grote delen van Vietnam, Laos en Thailand tot aan de oostelijke grenzen van Myanmar. De hoofdstad van dit rijk was Angkor, nabij het hedendaagse Siem Reap. Tussen de vijftiende en halverwege negentiende eeuw werd Cambodja geregeerd door een reeks koningen, die in oorlogen met Vietnam en Thailand steeds meer van het Khmer-rijk verloren. Dit ging door totdat Frankrijk de Indochina-regio koloniseerde. Deze regio bestond uit Vietnam, Laos en Cambodja. In 1953 werd Cambodja zelfstandig. Hierna volgde een turbulente tijd met een burgeroorlog, de Rode Khmer en een oorlog met Vietnam. Pas in 1991 kwam de regio tot rust, onder bestuur van de Verenigde Naties. Sindsdien is het land vooruit gegaan en ontwikkeld en kwamen ook de toeristen weer naar Cambodja. Door zijn turbulente geschiedenis is het toerisme in Cambodja echter veel minder ontwikkeld dan in de buurlanden Thailand en Vietnam. Dit is terug te zien in de eenvoudiger hotels en slechte infrastructuur, maar het biedt ook de kans te genieten van een puur en ongerept land, dat nog niet beïnvloed is door massatoerisme.

Religie in Cambodja

In Cambodja is het Boeddhisme veruit de grootste religie. Maar liefst 96% van de bevolking is Boeddhistisch. Daarnaast is er een hele kleine groep moslims en katholieken.

Cambodja & Toerisme

Het toerisme staat in Cambodja nog grotendeels in de kinderschoenen, maar is tevens één van de snelst groeiende sectoren van de economie. Dit is dan ook niet zonder reden, want tot de bezienswaardigheden van dit prachtige land behoren onder meer het bekende Angkor tempelcomplex, de Preah Vihear tempels, de hoofdstad Phnom Penh, de killing fields en ook de stranden van Sihanoukville en Kep worden langzaamaan ontdekt.

De taal in Cambodja

De officiële taal in Cambodja is het Khmer. Het is van de oudste talen in Azië en het wordt door vrijwel alle Cambodjanen gesproken. In verband met de Frans-koloniale tijd wordt door de oudere Cambodjanen soms nog wat Frans gesproken. Engels wordt steeds populairder onder het jongere deel van de bevolking.

Meer info over Cambodja:

Kijk voor meer informatie ook op de officiële pagina van het verkeersbureau van Cambodja: http://www.tourismcambodia.com

The Official site of Tourism of Cambodia providing information about Cambodia travel, passport and visa, hotels, transportation, travel information and much more…